Antena 3 CNN Externe Fenomenul care i-a ÎNGROZIT pe americani. "Era ca un răget puternic şi vedeai cum vine şi nu se mai opreşte"

Fenomenul care i-a ÎNGROZIT pe americani. "Era ca un răget puternic şi vedeai cum vine şi nu se mai opreşte"

Fenomenul care i-a ÎNGROZIT pe americani. "Era ca un răget puternic şi vedeai cum vine şi nu se mai opreşte"
de O.P.    |    13 Mai 2013   •   06:28

Mai multe localităţi din nordul Americii au fost lovite de gheţari. Neobişnuitul fenomen a fost provocat de încălzirea rapidă a vremii, însoţită de un vânt puternic. Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat într-o localitate canadiană, unde aproape 20 de clădiri au suferit avarii serioase.

"Aşa ceva poate fi rar văzut". Este legenda cu care o agenţie de mediu din Canada a difuzat imagini cu gheţerul care înainta pe suprafaţa unui lac de acumulare.

Specialiştii au explicat fenomenul prin topirea rapidă a gheţii în amonte, care a creat o presiune irezistibilă asupra gheţii din vale. Asediul gheţarilor este şi mai impresionant văzut de la sol.

În statul american Minnesota, locuitorii au fost încântaţi să poată filma fenomenul până ce şi-au dat seama că valul de gheaţă le punea în pericol locuinţele. Mai la nord, în provincia canadiană Manitoba, gheţarii au sfărâmat pereţii de lemn şi chiar acoperişurile unor case. Locatarii abia au reuşit să scape.

"N-am trecut niciodată printr-o tornadă, dar presupun că se aude la fel cum a fost aici. Era ca un fel de răget puternic şi vedeai cum vine, te gândeai că nu va veni mai aproape, se va opri, dar tot venea şi venea", spun martorii.

Autorităţile locale au decretat stare de urgenţă. Localitatea a fost devastată, acum doi ani, de inundaţii şi multe case abia fuseseră reparate.

×
Subiecte în articol: ghetari incalzire globala
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close