Antena 3 CNN Externe Fetiţa rănită în atacul din Alpii francezi rămâne singurul "martor-cheie"

Fetiţa rănită în atacul din Alpii francezi rămâne singurul "martor-cheie"

Fetiţa rănită în atacul din Alpii francezi rămâne singurul "martor-cheie"
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
08 Sep 2012   •   11:57

Fetiţa în vârstă de şapte ani, rănită în atacul care i-a decimat familia britanică în Alpii francezi, rămâne singurul "martor-cheie" pe care pot conta anchetatorii pentru a obţine o descriere a criminalului sau criminalilor, relatează AFP.
   
Zeena, fetiţa în vârstă de patru ani care a fost găsită nevătămată sub cadavrul mamei sale, "a auzit, dar nu a văzut nimic" din masacru, a declarat vineri procurorul care se ocupă de acest caz, Eric Maillaud. Ea a povestit că se afla în maşină cu tatăl, mama şi sora sa. Dar declaraţiile acestei fetiţe nu au putut aduce "nimic" în plus anchetei, a explicat el.
   
Sora ei, Zainab, fetiţa în vârstă de şapte ani care a primit "lovituri extrem de violente în cap" şi un glonţ în umăr, se afla vineri în "comă artificială" pentru "a-i permite organismului ei să se recupereze", potrivit procurorului.
   
"Martor-cheie", ea ar putea descrie ucigaşul sau ucigaşii, a declarat el, subliniind că medicii nu i-au dat încă "undă verde" pentru a fi audiată de anchetatori.
   
Zeena urmează să se întoarcă în curând în Marea Britanie.
   
Membri ai familiei fetiţei au ajuns deja în Franţa şi se vor putea întâlni în curând cu aceasta în prezenţa anchetatorilor, a anunţat sâmbătă Parchetul. Este vorba despre un "bărbat şi o femeie, însoţiţi de un inspector social britanic", a declarat procurorul Eric Maillaud.
   
Potrivit magistratului, există informaţii sigure că victimele sunt membri ai familiei britanice al-Hilli.
   
Tatăl, Saad, născut în Irak şi care locuia de mai mulţi ani în Marea Britanie este "total necunoscut, în materie de terorism şi contraterorism, serviciilor de informaţii specializate" franceze şi britanice, a subliniat procurorul.
   
Autopsiile victimelor, care au fost împuşcate cu câte cel puţin un glonţ în cap, au început vineri după-amiază şi ar putea să stabilească dacă au fost mai mulţi ucigaşi.
   
Aproximativ 25 de cartuşe au fost găsite la locul crimei, "ceea ce ar putea sugera că au fost doi atacatori", a explicat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei. "Sunt prea multe victime ca să fie un singur atacator sau ar trebui să fie cineva foarte, foarte bine antrenat", a declarat un specialist.
   
Procurorul a vorbit despre nişte vehicule care ar putea aparţine suspecţilor. Primul martor ajuns la faţa locului după atac, un ciclist britanic, a văzut "coborând o maşină de teren de culoare verde". "El ar fi văzut şi o motocicletă, nimic altceva", a dezvăluit acesta.
   
Saad al-Hilli, în vârstă de 50 de ani, îşi avea domiciliul la periferia de sud a Londrei, în comitatul Surrey.
   
Procurorul a confirmat că fratele lui Saad al-Hilli, cu care acesta ar fi avut o dispută "legată de bani", s-a prezentat spontan la poliţia britanică şi a declarat că nu a avut "niciun conflict" cu fratele său.
   
Anchetatorii francezi, care au început vineri o cooperare oficială cu poliţia britanică, analizează toate pistele în acest stadiu al anchetei.
   
Doi judecători de instrucţie, Michel Mollin şi Christine de Curraize, au fost desemnaţi să se ocupe de acest caz. Un jandarm a fost trimis vineri în Marea Britanie şi alţii îl vor urma în curând.
   
La trei zile după această cvadruplă crimă, locuitorii din Chevaline se află în continuare sub impactul şocului. "Nu se întâmplă niciodată nimic aici, şi acum asta!", exclamă un bărbat din acest sat cu 200 de locuitori. "Aici sunt mai multe vaci decât oameni", afirmă un altul. "Este capătul lumii aici, nu este nimeni", confirmă proprietarul unui bar.
   
Locul crimei era cunoscut mai degrabă ca punct de plecare pentru drumeţii uşoare care puteau fi făcute cu copiii.
   
Ancheta se desfăşoară sub o presiune mediatică foarte mare. Accesul în zona în care a fost descoperită miercuri maşina lui Saad al-Hilli a fost redeschis vineri, iar de atunci, fiecare pietricică având pete de sânge, urmele de cauciuc sau cioburile au fost scrutate de zeci de camere de luat vederi.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close