Antena 3 CNN Externe Financial Times: Romii, primii afectaţi de criza financiară din Ungaria

Financial Times: Romii, primii afectaţi de criza financiară din Ungaria

Financial Times: Romii, primii afectaţi de criza financiară din Ungaria
Sursa foto: romi
20 Feb 2009   •   22:00

Romii din Ungaria au probleme serioase din cauza situaţiei economice din centrul şi estul Europei, cetăţenii ungari, la fel ca cei din ţările vecine, având prejudecăţi în privinţa persoanelor acre aparţin acestei etnii, relatează Financial Times.
Cei mai afectaţi de creşterea şomajului, în Ungaria, se pare că sunt romii. Rata şomajului s-a dublat faţă de cea de la nivel naţional, ajungând la 14 la sută în regiunea Borsod, unde trăieşte o mare comunitate romă.
"Tradiţionala vânătoare a ţapului ispăşitor a început împreună cu criza economică. Romii sunt primii vizaţi, având în vedere că în Ungaria nu există imigranţi", a precizat expertul Peter Hack.
Locurile de muncă au devenit imposibil de găsit spune Zsolt Farkas, un rom din Miskolc, cel de-al treilea oraş din Ungaria ca mărime. "Am lucrat la o linie de asamblare a companiei Bosch şi apoi am montat obloane în locuinţe, însă acum îmi este imposibil să găsesc un loc de muncă. Când îşi dau seama că sunt rom, nu mai sunt interesaţi", a explicat Farkas.
Înjunghierea celor trei handbalişti din Croaţia, România şi Serbia, într-un club de noapte din oraşul Veszprem, de către mai mulţi romi, a amplificat temerile cu privire la această etnie, degenerând într-o adevărată isterie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close