Antena 3 CNN Externe Finlanda ar prefera să iasă din zona euro decât să plătească datoriile altor ţări

Finlanda ar prefera să iasă din zona euro decât să plătească datoriile altor ţări

Finlanda ar prefera să iasă din zona euro decât să plătească datoriile altor ţări
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
06 Iul 2012   •   16:48

Finlanda ar prefera să se pregătească pentru o ieşire din zona euro decât să plătească datoriile altor ţări din regiune, a declarat ministrul de Finanţe Jutta Urpilainen, cotidianului financiar Kauppaleht, transmite AFP.
   
"Finlanda s-a angajat să fie membru al zonei euro şi estimăm că euro este benefic pentru Finlanda. Totuşi, Finlanda nu se va agăţa de euro cu orice preţ şi suntem pregătiţi pentru toate scenariile, inclusiv cel de a renunţa la moneda unică europeană", a declarat Urpilainen.
   
Nu trebuie să ne pregătim însă pentru responsabilitatea colectivă a datoriilor şi pentru riscurile altor state, a adăugat Urpilainen.
   
Un purtător de cuvânt al ministrului, Matti Hirvola, a precizat ulterior că "toate afirmaţiile potrivit cărora Finlanda va părăsi zona euro sunt false".
   
Urpilainen a recunoscut joi, într-un interviu acordat cotidianului Helsingin Sanomat că Finlanda, una dintre puţinele ţări din zona euro care mai dispune de rating maxim triplu A, va avea o poziţie dură în privinţa ajutoarelor financiare.
   
Autorităţile de la Helsinki şi-au exprimat reticenţa faţă de permiterea Mecanismului European de Stabilitare de a achiziţiona obligaţiuni de pe piaţa secundară în cadrul acordului liderilor UE de săptămâna trecută.
   
Anul trecut, Finlanda a obţinut dreptul, în cadrul celui de-al doilea program de susţinere a Greciei, de a încheia un acord bilateral cu această ţară pentru garantarea recuperării împrumuturilor acordate statului elen.
   
Finlanda a anunţat joi că va negocia săptămâna viitoare cu Spania obţinerea aceluiaşi tip de garanţii, în schimbul participării la susţinerea băncilor iberice.
   

×
Subiecte în articol: Finlanda zona euro
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close