Antena 3 CNN Externe Fiul unui dictator african a comandat un iaht de 380 de milioane de dolari

Fiul unui dictator african a comandat un iaht de 380 de milioane de dolari

Fiul unui dictator african a comandat un iaht de 380 de milioane de dolari
28 Feb 2011   •   13:15

Fiul dicatorului din ultimii 30 de ani din Guineea Ecuatorială a înaintat planuri pentru construirea unui superiaht în valoare de 380 de milioane de dolari, aproape de trei ori mai mult decât bugetul anual al ţării pentru educaţie şi sănătate.

Dezvăluirea a fost făcută de Martorul Global, care spune că firma germană Kusch Yachts a fost angajată să construiască o ambarcaţiune cu cinema, restaurant, bar şi piscină, proiectul nefiind încă demarat.

Martorul Global a cerut Washingtonului să instituie sancţiuni împotriva lui Teodorin Obiang, al cărui stil de viaţă extravagant include o vilă de 35 de milioane de dolari în Mailbu, California, un avion particular de 33 de milioane de dolari şi o flotăd e maşini de lux, asta deşi are un salariu de doar 6.799 de dolari ca ministru al agriculturii.

Biroul de presă al guvernului din Guineea Ecuatorială a confirmat că fiul preşedintelui a comandat planurile de design pentru iaht, dar că de atunci "a respins ideea cumpărării lui". Totodată a fost menţionat că în cazul încheierii înţelegerii, banii ar fi provenit din afaceri private şi nu din "fonduri derivate din surse de finanţare ilegală".

Preşedintele Teodoro Obiang, care se pare că îl va numi pe fiul său succesor în funcţia de preşedinte, a preluat puterea în urma unei lovituri de stat sângeroase din 1979. Forbes i-a estimat averea la 600 de milioane de dolari.

Teodorin Obiang şi-a justificat averea în faţa unui tribunal din Africa de Sud, spunând că oficialii din ţara lui au voie să fie parteneri de afaceri cu companiile străine ce contractează înţelegeri guvernamentale, astfel că un "ministru ajunge să beneficieze de o cotă importantă din valoarea contractului în contul său bancar".

Micul stat din vestul Africii este bogat în petrol, dar conform statisticilor ONU, 20% din copiii din Guineea Ecuatorială mor înainte de vârsta de cinci ani, iar un cetăţean normal este greu să treacă de vârsta de 50 de ani.


×
Subiecte în articol: iaht
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close