Antena 3 CNN Externe Fiul unui fondator Hamas, agent israelian

Fiul unui fondator Hamas, agent israelian

Fiul unui fondator Hamas, agent israelian
Sursa foto: hamas
25 Feb 2010   •   01:42

Fiul unuia din fondatorii Hamas susţine într-o nouă carte că a fost informator al Israelului timp de peste un deceniu, oferind informaţii top-secrete ce au ajutat la prevenirea a zeci de atentate sinucigaşe şi alte atacuri contra israelienilor.
Memoriile lui Mosab Yousef, "Fiul Hamas," apar în SUA săptămâna viitoare, iar fragmente din carte şi un interviu cu autorul au fost publicate de cotidianul Haaretz .
Dezvăluirile despre un asemenea informator de top vor da o nouă lovitură Hamas, care a suferit luna trecută un regres după ce unul din comandanţii săi a fost asasinat la Dubai.
Autorităţile locale au acuzat Israel de efectuarea asasinatului.
Hamas susţine totuşi că suspecta activităţile lui Yousef de câţiva ani şi l-a supravegheat îndeaproape pentru a-l împiedica să strângă informaţii. Tatăl său, Hassan Yousef, fondator al grupului islamic în anii 80 şi încă un personaj important, a emis o declaraţie prin avocat în care arată că fiul său "a fost şantajat " de autorităţile israeliene în timpul detenţiei în 1996.
Mosab Yousef declara pentru Haaretz că el era una din cele mai de preţ surse din Gaza pentru serviciile israeliene. Informaţiile sale au dus la arestarea a mai multor palestinieni oficiali în timpul revoltelor contra conducerii israeliene la începutul anilor 2000.
Yousef s-a convertit la creştinism şi s-a mutat în California în 2007. Oficialii Hamas au respins informaţiile Haaretz ca propagandă menită a deturna atenţia de la asasinatul din Dubai.
Colaborarea cu Israel este considerată trădare în societatea palestiniană şi se poate pedepsi cu moartea.
Yousef a declarat ziarului că speră să trimită un mesaj de pace israelienilor, deşi rămâne pesimist în legătură cu perspectiva încheierii conflictului israeliano-palestinian.
"Hamas nu poate face pace cu israelienii. Este contrar celor ce le spune Dumnezeul lor. Este imposibil să faci pace cu infidelii" .

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hamas miscarea Hamas
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close