Antena 3 Externe Flăcări contra bani gheață. ISIS a pierdut în bombardamente zeci de milioane de dolari

Flăcări contra bani gheață. ISIS a pierdut în bombardamente zeci de milioane de dolari

20 Ian 2016   •   22:45
Flăcări contra bani gheață. ISIS a pierdut în bombardamente zeci de milioane de dolari

'Zeci de milioane' de dolari bani în numerar ai grupării Statul Islamic (SI) au fost distruşi în ultimele luni în incendiile provocate de nouă bombardamente ale coaliţiei care luptă împotriva acesteia, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP și Agerpres.

'A bombarda această colecţie de bani gheaţă arată că lovim din plin acest inamic', a declarat colonelul Steve Warren într-o videoconferinţă transmisă de la Bagdad.

SI a strâns milioane de dolari în monedă locală şi bilete verzi în teritoriile pe care le controlează din 2014 în Irak şi Siria, în urma vânzării ilegale de petrol.

'SI funcţionează numai cu lichidităţi', a subliniat reprezentantul Pentagonului.

Într-o înregistrare video publicată luni în alb-negru de comandamentul coaliţiei internaţionale care luptă împotriva SI şi este condusă de Statele Unite (CJTF, Combined Joint Task Force), pot fi văzute mii de bancnote care zboară deasupra unor nori denşi de fum în cursul unui bombardament asupra unei bănci locale din apropiere de Mosul, în nordul Irakului.

O lovitură aeriană a coaliţiei a lovit luni altă rezervă de bani gheaţă lângă Mosul, a explicat colonelul Warren.

Până în prezent, cel puţin zece civili şi-au pierdut viaţa în bombardamentele asupra rezervelor financiare ale SI, a adăugat el.

'Reducându-le capacitatea de a câştiga bani prin lovituri asupra petrolului şi, în acelaşi timp, lipsindu-i de bani prin bombardarea rezervelor financiare, punem presiune pe ei', a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Pentagonului, reamintind că SI a fost nevoită să reducă la jumătate salariile plătite membrilor săi.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close