Antena 3 CNN Externe FMI a aprobat a şasea revizuire a acordului cu România, disponibilizând 513 milioane euro

FMI a aprobat a şasea revizuire a acordului cu România, disponibilizând 513 milioane euro

FMI a aprobat a şasea revizuire a acordului cu România, disponibilizând 513 milioane euro
Sursa foto: Foto: Mediafax
28 Sep 2012   •   23:15

Reprezentanţii FMI au aprobat, vineri, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România, disponibilizând a şaptea tranşă, în valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din suma totală de 3,5 miliarde euro, informează Mediafax.

Astfel, suma totală pusă la dispoziţia României până în prezent de la începutul acordului cu FMI este de 3,2 miliarde euro.

"România continuă să facă progrese bune în cadrul acordului preventiv. Toate criteriile de performanţă şi ţintele indicative au fost atinse, cu excepţia arieratelor autorităţilor centrale şi locale. Totuşi, perspectivele economice rămân dificile, din cauza situaţiei externe şi a celei interne, care au condus la presiuni pe cursul de schimb şi au subminat încrederea. Creşterea este aşteptată să încetinească, în timp ce inflaţia se apropie de limita superioară a intervalului ţintit de Banca Naţională a României. O implementare riguroasă a programului este esenţială pentru a păstra stabilitatea macroeconomică greu câştigată şi pentru a susţine investiţiile şi potenţialul de creştere", a declarat primul adjunct al directorului general al FMI, David Lipton, într-un comunicat transmis de instituţia internaţională.
   
Autorităţile au menţinut o disciplineă strictă a cheltuielilor, în conformitate cu obiectivul reducerii deficitului bugetar la 3% din PIB în 2012, a mai spus Lipton, adăugând că măsurile pentru asigurarea scăderii arieratelor rămân o prioritate.
   
"Va fi necesară o încetinire a investiţiilor în lumina recentei sistări a eliberării de fonduri de la UE pentru unele programe. Se impun, de asemenea, eforturi suplimentare pentru a îmbunătăţi administrarea taxelor şi pentru a reforma sectoarele sănătăţii, energiei şi transporturilor", a afirmat Lipton, care a condus şedinţa board-ului FMI în care a fost aprobată noua tranşă pentru România.
   
Liberalizarea preţurilor la energie înregistrează progrese, însă este necesară şi o accelerare a reformei întreprinderilor de stat, a adăugat el.
   
Sistemul bancar îşi păstrează rezerve semnificative pentru a face faţă creşterii creditelor neperformante şi efectelor unor evenimente din Europa. Totuşi, autorităţile trebuie să rămână vigilente şi să continue să consolideze plasa de siguranţă a sectorului financiar şi planificarea pentru situaţii de urgenţă, a avertizat Lipton.
   
Oficialul FMI a mai spus că intervenţiile în susţinerea leului ar trebui să fie limitate doar la reducerea volatilităţii cursului de schimb.
   
O misiune a FMI s-a aflat la Bucureşti în perioada 31 iulie - 14 august pentru cea de-a şasea evaluare a acordului preventiv cu România, la discuţii fiind prezenţi şi reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.
   
La încheierea negocierilor, şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, afirma că aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului preventiv în board-ul director al FMI este strict condiţionată de implementarea a patru măsuri, care cuprind majorarea preţului la gaze pentru populaţie şi companii de la mijlocul lunii septembrie, plata arieratelor de la autorităţilor locale, începerea procesului de privatizare a Oltchim şi lansarea procedurilor pentru vânzarea a 15% din Transgaz.

×
Subiecte în articol: FMI investitie
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close