Antena 3 CNN Externe FMI îşi va "remania" ajutorul dacă Ucraina pierde controlul asupra estului ţării

FMI îşi va "remania" ajutorul dacă Ucraina pierde controlul asupra estului ţării

FMI îşi va "remania" ajutorul dacă Ucraina pierde controlul asupra estului ţării
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
01 Mai 2014   •   20:23

Fondul Monetar Internaţional a recunoscut joi că planul ajutorului de 17 miliarde de dolari pe care l-a acordat Ucrainei va trebui "remaniat" în cazul pierderii estului ţării, afectat de o insurecţie prorusă, scrie AFP.

"Dacă guvernul central pierde controlul efectiv asupra estului ţării, programul va trebui remaniat", a indicat FMI în raportul în care îşi detaliază programul de asistenţă financiară Ucrainei, acordat miercuri.

Ucraina, care a pierdut deja în martie regiunea Crimeea în beneficiul Rusiei, şi-a mobilizat trupele faţă de mişcările separatiste în estul ţării, în special la Doneţk, plămânul industrial al ţării.

"Conflictul în regiune ar putea slăbi încasările bugetare şi deteriora în mare parte perspectivele de investiţii", scrie Fondul, adăugând că situaţia economică şi bugetară a fostei republici sovietice ar putea prin urmare să se agraveze mult mai mult decât s-a prevăzut.

Potrivit FMI, regiunile din est (Donețk, Lugansk, Harkov) reprezintă peste 21 % din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării şi 30 % din producţia sa industrială.

În caz de escaladare a violenţelor în regiune, FMI estimează deci că o 'creştere' a ajutorului financiar dat Ucrainei se va dovedi 'necesară'. Măsuri 'corective' programului reformelor cerute de Fond ar putea, de asemenea, să fie avute în vedere, potrivit raportului.

 

 

×
Subiecte în articol: FMI Ucraina Fondul Monetar International
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close