Antena 3 CNN Externe FMI: Spania a făcut "progrese majore" în sectorul financiar

FMI: Spania a făcut "progrese majore" în sectorul financiar

FMI: Spania a făcut "progrese majore" în sectorul financiar
Sursa foto: Foto: standupamericaus.org
04 Feb 2013   •   18:51

Spania a făcut "progrese majore" în sectorul financiar, unde însănătoşirea băncilor este în stadiu avansat, se arată într-un raport al FMI publicat luni, informează AFP.
   
"Programul este pe drumul corect", potrivit unui comunicat al FMI, publicat după ce o echipă a instituţiei a realizat în perioada 25 ianuarie-1 februarie o a doua evaluare a sectorului bancar al ţării.
   
Principalele concluzii ale vizitei sunt că "au fost realizate progrese majore în aplicarea de reforme în sectorul financiar".
   
Uniunea Europeană a cerut asistenţă tehnică din partea FMI pentru susţinerea băncilor spaniole, afectate de active toxice, cu 37 de miliarde de euro.
   
În cadrul măsurilor de restructurare, băncile s-au implicat în ultimele câteva luni într-o campanie de fuziuni şi achiziţii a instituţiilor financiare aflate într-o situaţie fragilă.
   
FMI a menţionat măsurile adoptate în Spania pentru consolidarea capitalului băncilor, apreciind că reprezintă "o reuşită majoră" care va întări încrederea în sistemul financiar spaniol şi va îmbunătăţi capacitatea acestuia de susţinere a economiei reale.
   
În decembrie, patru bănci naţionalizate au primit 36,9 miliarde de euro, prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate. În schimbul ajutorului, Spania a creat o companie de administrare a activelor toxice, o "bancă rea", Sareb, căreia i-au fost alocate 2,5 miliarde de euro pentru a putea funcţiona.
   

   

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close