Antena 3 CNN Externe FMI trage un semnal de alarmă: creşterea economică încetineşte la nivel mondial

FMI trage un semnal de alarmă: creşterea economică încetineşte la nivel mondial

FMI trage un semnal de alarmă: creşterea economică încetineşte la nivel mondial
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    13 Oct 2012   •   19:45

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din întreaga lume, reuniţi la Tokio la adunarea anuală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), au atras atenţia asupra încetinirii creşterii economice şi au adoptat, sâmbătă, o listă de politici menită să rezolve criza datoriilor din Europa şi Statele Unite, informează Reuters.

Agenda de politică globală, care cuprinde zece pagini, se referă la o serie de măsuri plănuite anterior, cum ar fi crearea unui program al Băncii Centrale Europene de achiziţii de obligaţiuni şi rezolvarea aşa-numitului "vârf fiscal" din SUA, care presupune reduceri automate de cheltuieli şi majorări de taxe ce ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor, în cazul în care Congresul nu va acţiona.

Membrii Fondului au atras atenţia că, la nivel mondial, creşterea economică încetineşte şi, în plus, persistă incertitudini serioase şi riscuri de declin.

Totuşi, reprezentanţii celor 188 de ţări membre au salutat măsurile adoptate deja, în special în Europa, despre care au spus că au făcut ca sistemul financiar mondial să fie mai sigur, chiar dacă nu au mers deocamdată suficient de departe.

Lista de măsuri şi verificarea prevăzută după şase luni sunt menite să responsabilizeze ţările în a-şi respecta angajamentele, o recunoaştere a nemulţumirii din cadrul FMI, dar şi din rândul multor economii de piaţă emergente faţă de răspunsul fragmentat la criză.






×
Subiecte în articol: FMI crestere economica
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close