Antena 3 CNN Externe Fondatorul Blackwater: Mulţi din militarii NATO ar trebui să plece din Afganistan- nu au valoare

Fondatorul Blackwater: Mulţi din militarii NATO ar trebui să plece din Afganistan- nu au valoare

Fondatorul Blackwater: Mulţi din militarii NATO ar trebui să plece din Afganistan- nu au valoare
Sursa foto: erik prince
05 Mai 2010   •   09:05

Erik Prince, fondatorul Blackwater, organizaţie privată de securitate, susţine că angajaţii săi au ?convocat ? raiduri aeriene în Afganistan. De asemenea, el a batjocorit recruţii afgani pentru că ar avea nevoie de lecţii pentru cum să folosească o toaletă şi a pus la îndoială valoarea şi calitatea trupele altor state care se află pe front.
În cadrul unui discurs la Universitate din Michigan, în ianuarie, care a fost înregistrat în secret, el a ridicat semne de întrebare în privinţa voinţei de a lupta a multor trupe NATO din Afganistan, declarând că ?mulţi din ei ar trebui să împacheteze şi să plece acasă?.
Blackwater, acum numită Xe Services, a fost în centrul controversei ce a vizat folosirea de către SUA a contractorilor privaţi în zone de război, după ce personalul său a ucis 17 irakieni neînarmaţi în Bagdad în 2007.
În discurs, el ia în derâdere recruţii armatei afgane, dar susţine că instructorii companiei sale i-au transformat ?în cea mai eficientă forţă de luptă din Afganistan.?
De asemenea, a descris o operaţiune din iulie anul trecut în SE Afganistanului, când angajaţi Blackwater au descoperit un mare depozit de droguri. El susţine că aceştia au comandat un raid aerian NATO pentru a-l distruge.
Chestiunea raidurilor aeriene este deosebit de sensibilă în Afganistan, unde greşelile au alimentat sentimentul local anti-NATO.
Prince a mai cerut guvernului american să trimită contractanţi privaţi pentru a se lupta cu teroriştii din Yemen, Somalia şi Arabia Saudită, unde susţine că este în creştere o ?sinistră? influenţă iraniană.
Prince a mai pretins că un angajat Blackwater l-ar fi oprit pe jurnalistul irakian care l-a asaltat cu un pantof pe preşedintele american George W Bush în decembrie 2008, serviciile secrete având un răspuns ?stângaci?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close