Antena 3 CNN Externe Fondatorul Human Rights Watch acuză organizaţia de poziţie anti-israeliană

Fondatorul Human Rights Watch acuză organizaţia de poziţie anti-israeliană

Fondatorul Human Rights Watch acuză organizaţia de poziţie anti-israeliană
Sursa foto: Human Rights Watch
21 Oct 2009   •   03:47

Robert Bernstein, fondatorul Human Rights Watch, una din principalele organizaţii din lume pentru apărarea drepturilor omului, a acuzat grupul cu sediul în New York de poziţie anti-israeliană.
Bernstein s-a revoltat contra organizaţiei pe care a creat-o în 1978, printr-un editorial publicat de New York Times, în care pune la îndoială munca organizaţiei în Orientul Mijlociu.

?Ca fondator al Human Rights Watch, preşedinte timp de 20 de ani, iar acum preşedinte de onoare, trebuie să fac ceva ce nu am anticipat niciodată: trebuie să mă alătur public criticilor grupului,? scria acesta.

?Human Rights Watch avea ca misiune de bază susţinerea libertăţilor de bază şi susţinerea dizidenţilor. Dar recent a emis rapoarte despre conflictul arabo-israelian ce îi ajută pe cei care doresc să transforme Israelul într-un stat paria.?
Defectarea lui Bernstein vine pe fondul divergenţelor la nivel mondial legate de raportul ONU realizat de judecătorul sud-african Richard Goldstone, fost membru al consiliului Human Rights Watch , ce acuză Israelul de crime de război în timpul conflictului din Gaza.


Human Rights Watch se confruntă de altfel deja de mulţi ani de o poziţie părtinitoare anti-israeliană. Guvernul israelian acuza organizaţia luna trecută că a atins un nou minim când s-a aflat că analistul său militar este un colecţionar al istoriei naziste. Human Rights Watch l-a suspendat ulterior pe Marc Garlasco, american al cărui bunic a fost înrolat în armata lui Hitler.
Garlasco, fost oficial al Pentagonului, a ajutat la ancheta şi scrierea unui raport despre folosirea fosforului alb în războiul din Gaza.
Bernstein crede că organizaţia riscă pierderea credibilităţii.
?Human Rights Watch a pierdut o perspectivă critică asupra conflictului în care Israel a fost atacat în mod repetat de Hamas şi Hezbollah, organizaţii care atacă cetăţenii săi şi foloseşte propriul popor ca scut uman. Aceste grupuri sunt sprijinite de guvernul iranian, care şi-a declarat deschis intenţia nu numai de a distruge Israel, ci şi de a ucide evreii de pretutindeni?.
Human Rights Watch a respins criticile lui Bernstein, subliniind că analizele despre Israel reprezintă doar o mică fracţie din munca sa.
Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close