Antena 3 CNN Externe Forţele internaţionale decid viitorul Libiei. Gaddafi: Încetaţi ofensiva barbară!

Forţele internaţionale decid viitorul Libiei. Gaddafi: Încetaţi ofensiva barbară!

Forţele internaţionale decid viitorul Libiei. Gaddafi: Încetaţi ofensiva barbară!
Sursa foto: Foto: modernhandreadingforum.com
29 Mar 2011   •   09:11

Viitorul Libiei s-ar putea decide astăzi la Londra. Prima reuniune a "grupului de contact", la care va participa şi România, este menită să coordoneze, politic, intervenţia armată în Libia, dar şi să pregătească viitorul ţării fără Gaddafi. Între timp, pe teren, rebelii sunt hotărâţi să meargă până la capăt, chiar dacă forţele lui Gaddafi au reuşit, ieri, să le oprească înaintarea spre Tripoli.

Liderul libian Muammar Gaddafi a cerut Grupului de Contact care se va reuni la Londra să oprească "ofensiva barbară" împotriva ţării sale.

"Încetaţi ofensiva voastră barbară şi injustă împotriva Libiei. Lăsaţi Libia libienilor, sunteţi pe cale să efectuaţi o operaţiune de exterminare a unui popor în siguranţă şi să distrugeţi o ţară în dezvoltare”, a cerut Gaddafi într-un mesaj publicat de agenţia Jana.

Reprezentanţii opoziţiei au promis că cei care îl vor abandona pe Gaddafi vor fi iertaţi pentrui faptele lor. "Cerem oamenilor care îl înconjoară pe Kadhafi să îl abandoneze. Dacă vor face acest lucru, le vom ierta faptele rele", a dat asigurări, în faţa presei, un purtător de cuvânt al Consiliului opoziţiei, potrivit AFP.

Aliaţii continuă lupta împotriva regimului dictatorial al colonelului Gaddafi. Armata americană a bombardat de pe mare puncte strategice ale armatei libiene, slăbind tot mai mult apărarea trupelor fidele lui Gaddafi, în timp ce avioanele armatei franceze au lovit capitala Tripoli.

Forţele lui Gaddafi au reuşit, totuşi, să blocheze înaintarea insurgenţilor spre Sirta, oraşul natal al conducătorului libian, şi spre Tripoli.

Un adjunct al ministrului libian de Afaceri Externe a declarat că această intervenţie militară în Libia are ca scop să "despartă ţara în două" şi că rezoluţia ONU prin care s-a aprobat intervenţia va duce, în final, la ucidere de civili.

"Rebelii continuă să atace forţele noastre armate", a adăugat adjunctul ministrului de Externe. "Dacă suntem conduşi spre un război civil, Rezoluţia 1.973 (a Consiliului de Securitate al ONU), cea care ar trebui să apere civilii, va conduce, din contră, la uciderea de civili", a continuat el.

Preşedintele Barack Obama a confirmat că NATO va prelua miercuri comanda operaţiunilor militare.

Un grup de contact al ţărilor aliate se va întâlni la Londra pentru a decide strategia potrivită pentru ca acţiunea militară din Libia să fie mai eficientă, chiar dacă şi până acum a fost considerată un mare succes. Guvernul interimar rebel recent instituit în Benghazi se bazează pe ajutorul coaliţiei internaţionale, dar respinge orice încercare a altor ţări de a se impune în Libia, indiferent de ce se va hotărî la Londra.

Astăzi, şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, va fi prezent la Londra.



×
Subiecte în articol: NATO SUA Barack Obama Libia Tripoli
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close