Antena 3 CNN Externe Fortificaţiile civilizaţiei pierdute din Libia, descoperite cu ajutorul sateliţilor

Fortificaţiile civilizaţiei pierdute din Libia, descoperite cu ajutorul sateliţilor

Fortificaţiile civilizaţiei pierdute din Libia, descoperite cu ajutorul sateliţilor
Sursa foto: Foto: flickr.com
de N.B.    |    08 Noi 2011   •   09:35

Peste o sută de structuri similare castelelor medievale şi mai multe "oraşe pierdute" au fost descoperite de către cercetătorii britanici în regiunea deşertică din sud-estul Libiei, informează The Toronto Sun.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Leicester s-au folosit de imaginile surprinse de satelit pentru a identifica cele peste o sută de ferme şi sate fortificate din Sahara, în sudul Libiei.

Existenţa acestor aşezări a fost descoperită doar după ce revolta din ţara africană l-a înlăturat pe dictatorul Muammar Gaddafi de la putere. "Aşezările au rămas neremarcate şi neînregistrate în timpul regimului Gaddafi" a declarat coordonatorul cercetărilor, David Mattingly.

"Oraşele pierdute" au fost costruite  de o civilizaţie antică, cunoscută sub numele de Garamantes. O perioadă îndelungată s-a considerat despre aceştia că ar fi fost nomazi barbari.

"De fapt, ei erau foarte civilizaţi. Trăiau în fortificaţii mari şi erau predominant fermieri în oaze. Statul era organizat în oraşe şi sate, aveau un limbaj scris şi beneficiau de tehnologie foarte avansată (...) Garamantes au fost pionieri în crearea oazelor şi deschiderea comerţului trans-saharian"", a mai spus Mattingly.

"Acesta este un nou început pentru studierea istoriei antice a Libiei şi reprezintă o şansă pentru libieni să studieze propria istorie, cenzurată şi suprimată atâta vreme" susţine profesorul britanic.

×
Subiecte în articol: Libia Sahara desert
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close