Antena 3 CNN Externe Fost agent TSA: "Furtul din bagajele pasagerilor este o practică comună!"

Fost agent TSA: "Furtul din bagajele pasagerilor este o practică comună!"

Fost agent TSA: "Furtul din bagajele pasagerilor este o practică comună!"
01 Oct 2012   •   17:05

Un fost agent american al TSA (Administraţia de Securitate în Transporturi din SUA), acuzat că a furat din bagajele pasagerilor bunuri în valoare de peste 800.000 de dolari, spune că acest tip de furt reprezintă o "practică comună" în rândul celor care sunt responsabili cu securitatea aeroportuară din Statele Unite.
În ultimii nouă ani, aproape 400 de agenţi TSA au fost concediaţi după ce au fost prinşi că furau din bagajele călătorilor.

Pythias Brown, fost ofiţer TSA în aeroportul Newark Liberty International Airport (New Jersey), a sustras, în ultimii patru ani, din bunurile pasagerilor tot ce i se părea a fi mai valoros. Haine de firmă, laptopuri, camere foto, jocuri video şi sume de bani.

Vorbind public pentru prima oară după ce a ieşit din penitenciar, acolo unde a fost închis trei ani, Brown a declarat pentru ABC News că folosea scanerele cu raze X, pentru localizarea obiectelor cele mai scumpe.

"Îmi dădeam seama imediat dacă era vreun laptop, o cameră sau orice dispozitiv electronic", spune Brown.
De cele mai multe ori, el opera singur şi conform spuselor lui, camerele de supraveghere, instalate tocmai pentru a împiedica furtul din bagaje, nu funcţionau mereu.
"Era aşa uşor să furi...Ţin minte că am trecut cu un joc Wii prin checkpoint şi nimeni nu m-a întrebat nimic", a adăugat fostul angajat TSA.

Văzăndu-se cu mai multe obiecte decât ar putea avea nevoie o persoană, Brown a început să vândă pe eBay produsele furate. La momentul arestării, el vânduse pe internet peste 80 de camere, jocuri video sau computere.
El crede că devenise dependent de furt:"Era ca un drog. Ştiam că nu-i bine ce fac, dar continuam".

Brown a fost prins într-un final, atunci când a furat o cameră profesională, a unui producător CNN. El a scos la vânzare online camera, dar a uitat să dezlipească etichetele postului de televiziune.
"Eram prea mulţumit de mine şi am greşit. Aşa au reuşit să mă prindă", a mai spus hoţul, oarecum spăşit.

Brown se consideră a fi "cel mai prost hoţ din istoria TSA". El crede că majoritatea angajaţilor fură.
"Mulţi colegi de-ai mei sunt nepăsători faţă de job. Ştiu că ne plângeam unii la alţii de salariile mici, de felul în care eram trataţi de şefi. Într-un fel, eram îndreptăţiţi să furăm. La ieşiea din tură, nimeni nu ne controla în genţi", a continuat mărturisirea fostului ofiţer TSA.

Oficialii TSA au declarat că asemenea fapte sunt de netolerat. În ultima decadă, în jur de 400 de angajaţi au fost concediaţi după ce au furat din bagaje. Numai anul acesta, 11 persoane au fost date afară din serviciu şi trimise în judecată.

În februarie anul trecut, doi agenţi TSA de pe aeroprotul JFK, din New York, au fost surprinşi în timp ce sustrăgeau, din geanta unui pasager, suma de 40.000 de dolari.

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close