Antena 3 CNN Externe Fostul ambasador al Chinei în Ucraina a prezis înfrângerea Rusiei în război, dar articolul a fost șters

Fostul ambasador al Chinei în Ucraina a prezis înfrângerea Rusiei în război, dar articolul a fost șters

Fostul ambasador chinez în Ucraina, Gao Yusheng, a fost extraordinar de critic la adresa invaziei Ucrainei de către Rusia, considerând înfrângerea finală a Rusiei o chestiune de timp.

Fostul ambasador al Chinei în Ucraina a prezis înfrângerea Rusiei în război, dar articolul a fost șters
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    12 Mai 2022   •   20:16

Publicația Phoenix din Hong Kong a publicat un material despre discursul lui Gao, care a fost ambasadorul Chinei în Ucraina din 2005 până în 2007, dar articolul a fost în curând eliminat, potrivit The Washington Post. 

Fostul ambasador a spus că acțiunile militare ale Rusieica vor duce la înfrângere din cauza eșecurilor Rusiei în sfera economică, militară și politică.

„În fiecare zi, războiul continuă să coste scump Rusia”, a spus el.

”Rusia nu numai că rămâne în urmă pe câmpul de luptă, dar pierde și luptele economice, diplomatice și publice, ceea ce înseamnă că „înfrângerea finală a Rusiei este doar o chestiune de timp”, a spus Gao, potrivit versiunii arhivate a articolului.

Potrivit diplomatului, dorința lui Putin de a domina regiunea din fosta Uniune Sovietică a dus la faptul că Rusia „a încălcat în mod repetat teritoriile și suveranitatea străină”. În opinia sa, aceasta este cea mai mare amenințare la adresa păcii, securității și stabilității în Eurasia.

Washington Post notează că discursul fostului ambasador în vârstă de 75 de ani reprezintă o abatere rară de la poziția oficială a Chinei de a nu-și critica partenerul diplomatic apropiat.

Pe 13 martie, jurnaliştii  New York Times au spus că Rusia a cerut Chinei să ofere asistenţă militară şi financiară pe fondul eşecurilor din Ucraina. Potrivit  informațiilor americane, China și-ar fi exprimat disponibilitatea de a oferi o astfel de asistență.

Pe 18 martie, în timpul discuțiilor dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden, liderul chinez a  asigurat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu este benefic pentru nimeni.

China a numit " război " agresiunea armată rusă în Ucraina abia pe 10 martie - a paisprezecea zi de ostilități pe scară largă. Înainte de aceasta, China a cerut Rusiei să  dea dovadă de reținere  după amenințările cu utilizarea armelor nucleare.

Pe 20 martie, ambasadorul chinez în Statele Unite, Qin Gang, a declarat că China nu oferă asistență militară Rusiei și a cerut o încetare a focului și o soluție diplomatică.

Pe 3 mai, Departamentul de Apărare al SUA a declarat că nu a observat semne ale furnizării de arme către Rusia din țări terțe, inclusiv China.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close