Antena 3 CNN Externe Fost consilier al lui Zelenski: "Foarte puțin probabil ca Ucraina să câștige războiul" | Arestovici a prezis invazia Rusiei cu trei ani înainte

Fost consilier al lui Zelenski: "Foarte puțin probabil ca Ucraina să câștige războiul" | Arestovici a prezis invazia Rusiei cu trei ani înainte

Oleksii Arestovici, fostul consilier al lui Volodimir Zeleski, a făcut o declarație pesimistă legată de șansele de victorie ale Ucrainei pe câmpul de luptă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Ian 2023   •   20:49

Fostul oficial ucrainean constrâns să demisioneze a spus că "este foarte puțin probabil" ca țara sa să iasă învingătoare din războiul declanșat de Rusia în februarie 2022.

Arestovici a insistat că face declarația eliberat de constrângerile funcției oficiale.

"Acum sunt o persoană neoficială, pot să spun ce vreau. Dacă lumea crede că vom câștiga, cu siguranță, războiul, eu vreau să spun că este foarte puțin probabil. Din 14 ianuarie nu mai este așa. Credeți că declarația făcută de președintele polonez Duda - că nu se știe dacă Ucraina va supraviețui ca țară - a reprezentat doar niște vorbe în vânt? Sau spunea despre asta pe baza unor informații?", a declarat fostul consilier.

"Nu știu câtă dreptate are domnul Arestovici și dacă a avut dreptate Zelenski să-l 'zboare'. Însă îmi amintesc că Arestovici este cel care a spus că războiul va începe în 2022. A prevăzut asta în 2019. Am vrut să amintesc cine este personajul", a menționat realizatorul Adrian Ursu la Antena 3 CNN.

Citește și: Zelenski și-a pierdut răbdarea în fața ezitării aliaților: "Dați-ne tancuri! Nu avem timp!" 

Mircea Badea: "Mi-e teamă că obiectivul lui Putin în prezent este distrugerea Ucrainei"

"Mi-e teamă că agenda lui Putin s-a modificat dramatic. Avea (Putin) o altă agendă când a început nenorocirea. El a estimat greșit susținerea NATO pentru Ucraina. Nu s-a așteptat ca NATO să susțină în acest fel Ucraina. Oricare ar fi fost agenda lui inițială, mi-e teamă că agenda lui în prezent este distrugerea Ucrainei", a spus, la rândul său, realizatorul emisiunii "În gura presei" la Antena 3 CNN, Mircea Badea.

Declarația invocată de Oleksii Arestovici și făcută de Andrzej Duda în data de 14 ianuarie venea în contextul eforturilor aliaților occidentali de a se pune de acord cu privire la furnizarea de armament greu Ucrainei, în special tancuri, în perspectiva unei noi ofensive terestre ruse.

"În următoarele săptămâni sau luni vom ști dacă Ucraina va supraviețui. Depinde de noi dacă Ucraina va rămâne parte integrantă a lumii libere și democratice", afirma Duda.

La Forumul de la Davos, președintele polonez a spus că armata rusă nu fost slăbită de război pe cât se crede în Occident și că se pregătește pentru o nouă ofensivă, având încă la dispoziție mii de tancuri și vehicule blindate de infanterie din perioada sovietică.

Între timp, aliații încă nu se puseseră, luni, de acord în ceea ce privește livrarea de tancuri germane Leopard 2 în Ucraina, insistent cerută de Kiev.

Arestovici, demisie după ce a spus că ucrainenii au doborât racheta peste blocul din Dnipro

Oleksii Arestovici și-a dat demisia din funcția de consilier al președintelui Zelenski după ce a declarat, săptămâna trecută, că racheta rusă care a lovit blocul de locuințe din Dnipro și a ucis peste 40 de oameni ar fi fost doborâtă de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei.

Arestovici a menționat că racheta a explodat atunci când a lovit blocul.

Forțele armate ucrainene l-au contrazis pe consilierul președintelui și au îndemnat apoi populația "să se informeze din cea mai autorizată sursă".

"Nu avem arme de foc capabile să doboare acest tip de rachete", a precizat armata ucraineană.

În urma scandalului, Oleksii Arestovici s-a văzut nevoit să demisioneze.

×
Subiecte în articol: Oleksii Arestovici Dnipro Ucraina Rusia razboi
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close