Antena 3 CNN Externe Fost premier francez, inculpat pentru încasarea unor contracte ilegale

Fost premier francez, inculpat pentru încasarea unor contracte ilegale

Fost premier francez, inculpat pentru încasarea unor contracte ilegale
31 Mai 2017   •   08:02

Fostul premier francez Edouard Balladur a fost inculpat de justiţia franceză într-un dosar ce priveşte încasarea unor posibile comisioane ilegale pentru un contract militar cu Pakistanul, a declarat marţi pentru AFP o sursă apropiată anchetei. 

Edouard Balladur, acum în vârstă de 88 de ani, a condus executivul de la Paris între anii 1993 şi 1995. 

El a fost audiat luni de Curtea de Justiţie a Republicii, instanţa competentă în judecarea delictelor comise de membrii guvernului în exerciţiul funcţiunii, şi a fost inculpat pentru 'complicitate la abuz de bunuri sociale şi tăinuire', pecizează respectiva sursă. 

Concret, Edouard Balladur este suspectat că cu ajutorul unor comisioane încasate pentru încheierea unui contract de livrare de armament, semnat cu Pakistanul în anul 1994, şi-a finanţat campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din anul 1995. 

În dosarul legat de aşa-numita 'afacere Karachi' justiţia franceză încearcă să elucideze o serie de tranzacţii nebuloase efectuate prin intermediari şi eventuale comisioane ilegale asociate acelui contract ce includea şi livrarea unor submarine Agosta. 

Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, care la acea vreme era ministru pentru buget şi purtător de cuvânt al candidatului prezidenţial Edouard Balladur, a respins vehement relatările din presă conform cărora ar fi ştiut de acele comisioane. 

Justiţia franceză anchetează de mai mulţi ani această afacere. Pe data de 8 mai 2002, în faţa hotelului Sheraton din oraşul pakistanez Karachi o maşină capcană s-a izbit de un autocar ce transporta angajaţi ai Direcţiei Şantierelor Navale franceze (DCN), ucigând 11 francezi şi rănind alţi 12. Toţi lucrau la un şantier naval din Karachi la construcţia unuia dintre cele trei submarine prevăzute în contract. 

Investigaţia franceză a privilegiat iniţial pista organizaţiei teroriste al-Qaida. Însă începând din anul 2009 a fost evocată şi ipoteza că atacul terorist de la Karachi ar putea fi o răzbunare împotriva Franţei după decizia luată de preşedintele Jacques Chirac în anul 1996 de a nu mai vărsa comisioanele promise responsabililor pakistanezi.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: premier
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close