Antena 3 CNN Externe Fost secretar de stat american: Franţa mi-a interceptat comunicaţiile

Fost secretar de stat american: Franţa mi-a interceptat comunicaţiile

Fost secretar de stat american: Franţa mi-a interceptat comunicaţiile
de M.T.    |    25 Oct 2013   •   12:59

Fostul secretar de stat american, Madeleine Albright, a declarat, joi, că Franţa a spionat-o atunci când ea a reprezentat Statele Unite la ONU, informează AFP, citată de Agerpres.

Albright a încercat astfel să minimizeze criticile europenilor în legătură cu interceptările realizate de Washington şi care au tensionat atmosfera între SUA şi aliaţii săi de pe continent.

„Nu este o surpriză, ţările se spionează unele pe altele”, a spus Albright, în cadrul unei conferinţe la care participa în Washington.

„Îmi amintesc foarte bine când eram la Naţiunile Unite şi ambasadorul francez a venit la mine şi m-a întrebat: «De ce i-aţi spus asta acelei persoane, în legătură cu motivul pentru care doriţi femei în guvern?»”, a povestit fostul secretar de stat.

„I-am răspuns: «Mă scuzaţi?». Ei îmi interceptaseră una dintre conversaţii”, a adăugat Albright, care consideră că scurgerile de informaţii orchestrate de Edward Snowden au fost „foarte dăunătoare” pentru Statele Unite.

Madeleine Albright a fost ambasador la ONU în perioada 1993-1997, înainte ca Bill Clinton să o numească în fruntea Departamentului de Stat.

„O mare parte a politicii externe este bârfă, şi recuperarea a ceea ce a spus unul sau altul este utilă pe termen lung în încercarea de a determina cum să acţionezi în cazul unei ţări sau a alteia. Glorificarea lui Snowden este o greşeală. Ceea ce a făcut ne-a produs foarte, foarte mult rău”, a mai afirmat Albright.

În acelaşi timp, consilierul preşedintelui Statelor Unite pentru securitate internă şi luptă împotriva terorismului, Lisa Monaco, a dat asigurări că programul american de supraveghere este legitim, deşi a admis că a creat tensiuni „considerabile” cu unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi.

„Deşi colectăm acelaşi gen de informaţii ca şi toate celelalte ţări, comunitatea noastră de informaţii este supusă mai multor restricţii şi supravegheri în comparaţie cu orice altă ţară în istorie. Preşedintele a ordonat să examinăm capabilităţile noastre de supraveghere, inclusiv faţă de partenerii noştri străini”, a scris Monaco într-un editorial din USA Today, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: SUA Franta interceptari spionaj Edward Snowden
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close