Antena 3 CNN Externe Fost şef de stat, acuzat de uciderea a zeci de migranţi. „A crezut că sunt mercenari”

Fost şef de stat, acuzat de uciderea a zeci de migranţi. „A crezut că sunt mercenari”

Fost şef de stat, acuzat de uciderea a zeci de migranţi. „A crezut că sunt mercenari”
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Mai 2018   •   20:34

Mai mult de 50 de migranţi originari din Ghana şi alte ţări din Africa de Vest au fost executaţi sumar de o unitate paramilitară, controlată de fostul preşedinte al Gambiei, Yahya Jammeh, au anunţat miercuri Human Rights Watch (HRW) şi TRIAL International, relatează AFP. 

Asasinatele, care au fost comise din iulie 2005, au vizat migranţi ilegali - 44 de ghanezi şi nigerieni, senegalezi şi togolezi - arestaţi pe o plajă în Gambia, în timp ce încercau să ajungă în Europa.

Ei au fost bănuiţi că erau mercenari veniţi pentru a-l îndepărta de la putere pe Jammeh, potrivit unui comunicat al HRW şi TRIAL, realizat pe baza unor interviuri efectuate în ultimii doi ani cu aproximativ 30 de foşti oficiali ai securităţii din Gambia.

În decurs de o săptămână, o unitate de soldaţi selectaţi din Garda Naţională, însărcinată cu protecţia preşedintelui, ''au executat sumar opt migranţi în apropierea capitalei Banjul şi pe alţii de-a lungul frontierei senegaleze", afirmă cele două ONG-uri.

Un raport comun al Comunităţii Economice a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) şi al ONU, care nu a fost făcut niciodată public, a concluzionat că guvernul nu a fost implicat "direct sau indirect" în asasinatele şi dispariţiile conduse de "elemente necontrolate" din cadrul serviciilor de securitate din Gambia ''care acţionau pe cont propriu''.

"Aceşti migranţi din Africa de Vest nu au fost ucişi de elemente necontrolate, ci de un escadron al morţii care primise ordine direct de la preşedintele Jammeh", a declarat Reed Brody, consilier juridic din cadrul HRW.

"Subordonaţi ai lui Jammeh au distrus apoi dovezi esenţiale pentru a-i împiedica pe anchetatorii internaţionali să descopere adevărul", a adăugat el.

Deschiderea unei anchete de către autorităţile din Ghana ar putea conduce la înaintarea unei cereri de extrădare a fostului preşedinte Jammeh, potrivit celor două ONG-uri.

Yahya Jammeh, care s-a aflat timp de 22 de ani la conducerea Gambiei, perioadă în care au fost înregistrate numeroase cazuri de încălcări ale drepturilor omului, a pierdut alegerile prezidenţiale în decembrie 2016 în faţa candidatului opoziţiei, Adama Barrow.

El a părăsit ţara în ianuarie 2017 pentru a ajunge în Guineea Ecuatorială, în urma unei intervenţii militare a ECOWAS, după o criză declanşată de refuzul său de a renunţa putere.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: ucidere migranti
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close