Antena 3 CNN Externe Foşti rebeli libieni neagă că ar fi vândut arme răpitorilor din Algeria

Foşti rebeli libieni neagă că ar fi vândut arme răpitorilor din Algeria

Foşti rebeli libieni neagă că ar fi vândut arme răpitorilor din Algeria
24 Ian 2013   •   19:56

Foşti rebeli libieni au dezminţit, joi, că au vândut unei grupări armele folosite în timpul luării de ostatici la un complex de exploatare a gazelor din Sahara algeriană, aşa cum afirmă un cotidian algerian, informează AFP.
   
Într-un comunicat publicat pe Internet, Consiliile Local şi Militar de la Zenten (aproximativ 170 de kilometri sud-vest de Tripoli), "dezmint informaţiile publicate de cotidianul algerian Echorouk, care acuză revoluţionarii de la Zenten că au vândut armele folosite de către răpitori în cadrul operaţiunii teroriste de la In Amenas".
   
Ei au subliniat că "securitatea Algeriei soră este inseparabilă de securitatea Libiei" şi au condamnat "atacul terorist care a vizat interesele şi securitatea poporului algerian".
   
Rebelii de la Zenten, care au luptat pentru îndepărtarea de la putere a lui Muammar Gaddafi în 2011, au fost printre primii care au intrat în Tripoli în august 2011 şi au acaparat un arsenal important abandonat de către forţele lui Gaddafi.
   
Cotidianul Echorouk a anunţat, miercuri, că, potrivit primelor audieri "a trei terorişti capturaţi de către serviciile de securitate (...), rebelii de la Zenten se aflau în spatele vânzării armelor folosite în timpul atacului împotriva complexului de exploatare a gazelor".
   
Potrivit publicaţiei, liderul comandoului islamist care a organizat răpirea, algerianul Mohamed Lamine Bencheneb, a negociat cu rebeli libieni achiziţionarea amelor.
   
O sursă foarte apropiată de grupări extremiste din Libia a anunţat, marţi, că acest comandou a beneficiat de "ajutor logistic" din partea unor islamişti libieni, fără să precizeze natura ajutorului.
   
Cel puţin 37 de ostatici străini, un ostatic algerian şi 29 de atacatori au murit în urma operaţiunii, potrivit unui bilanţ oficial provizoriu.

×
Parteneri
Drogurile - bomboane cu care traficanții vânează copiii
x close