Antena 3 CNN Externe Foştii militari din regimul lui Saddam Hussein, chemaţi în Irak

Foştii militari din regimul lui Saddam Hussein, chemaţi în Irak

Foştii militari din regimul lui Saddam Hussein, chemaţi în Irak
Sursa foto: militari
15 Feb 2009   •   23:30

Autorităţile irakiene le solicită foştilor militari ai regimului lui Saddam Hussein să se întoarcă în ţară sau măcar să se prezinte pentru a-şi încasa pensia. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării, solicitarea face parte din procesul de reconciliere naţională..
Potrivit AFP, ministerul Apărării din Irak va trimite reprezentanţi la ambasadele irakiene din următoarele state arabe: Egipt, Yemen, Siria, Iordania şi Emiratele Arabe Unite. Emisarii irakieni vor intra în contact cu foştii militari care au plecat în aceste ţări când regimul lui Saddam Hussein a fost înlăturat de la putere, în 2003.
Purtătorul de cuvânt al ministerul Apărării irakian a declarat: "Decizia ministerului vizează reconcilierea naţională" şi "rezolvarea problemei membrilor fostei armate".
Timp de o lună, foştii militari se vor putea întoarce în Irak pentru a-şi încasa pensia sau pentru a se reintegra în armată. Potrivit estimărilor realizate de autorităţile irakiene, aproximativ 23.000 de foşti militari se află în cele cinci state arabe. Însă, fosta armată irakiană era compusă din 450.000 de militari. Jumătate dintre aceştia au revenit în cadrul actualei armate sau sunt la pensie.
La data de 23 mai 2003, administratorul civil american Paul Bremer a decretat dizolvarea armatei irakiene. La numai trei luni, acesta a format o nouă forţă militară, fără a-i include pe membrii fostului partid aflat la putere.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Irak
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close