Antena 3 CNN Externe Fostul #2 din CIA: "Cursele aeriene din SUA şi cele transatlantice rămân VULNERABILE. Oricând poate fi DETURNAT un avion de pasageri!"

Fostul #2 din CIA: "Cursele aeriene din SUA şi cele transatlantice rămân VULNERABILE. Oricând poate fi DETURNAT un avion de pasageri!"

Fostul #2 din CIA: "Cursele aeriene din SUA şi cele transatlantice rămân VULNERABILE. Oricând poate fi DETURNAT un avion de pasageri!"
Sursa foto: Foto: maggiesnotebook.com
13 Mai 2015   •   15:00

Teroriştii Al Qaeda ar putea ataca o cursă aeriană americană în orice moment, este de părere Michael Morrell (foto), fostul adjunct al directorului CIA.
El precizează că dacă nu se va reuşi combaterea extremiştilor din Statul Islamic, aceştia vor pune în scenă un atac similar celui din 11 septembrie 2001.

Gruparea Al Qaeda în Peninsula Arabică (AQAP) şi liderul acesteia, Ibrahim al-Asiri, expert în producerea de bombe, reprezintă probabil cea mai mare ameninţare la adresa Statelor Unite, susţine fostul oficial CIA, în paginile ultimei sale cărţi, "Marele război al vremurilor noastre: Lupta CIA împotriva terorismului, de la Al Qaeda la ISIS".

Cu cartierul general stabilit în Yemen, AQAP, grupare afiliată Al Qaeda, are la dispoziţie suficiente resurse pentru a deturna un avion de pasageri, spune Morrell.

"S-o spunem fără menajemente. Nu aş fi surprins dacă mâine AQAP va reuşi să doboare  un avion de cursă american, care zboară pe ruta New York-Londra sau New York-Los Angeles sau oriunde în altă parte din SUA", transmite Telegraph, citând fragmente din cartea fostului oficial CIA.

Până acum, SUA nu au fost destul de eficiente în gestionarea relaţiilor ostile cu o altă entitate teroristă, cum ar fi Statul Islamic, deorece "este foarte dificil să faci asta".

"Dacă nu vom reuşi să ţinem sub control ISIS, vom fi din martorii unui astfel de atac, genul de atac lansat de Al Qaeda în 11 septembrie", a declarat Morell pentru USA TODAY.

Fostul şef executiv al CIA a fost în funcţie în timpul celor mai tragice evenimente teroriste petrecute în ultimii 20 de ani: atentatale din SUA, 9/11 şi cele din Londra, din iulie 2005, atunci când mai multe autobuze din transportul public au fost aruncate în aer.
La acea vreme (2003-2006), Morrell era liantul dintre serviciile secrete americane şi cele britanice.

Morrell consideră că al-Asiri, expertul în explozibil al celor de la AQAP, cel care şi-a pus propriul frate să se omoare într-un atentat sinucigaş, în tentativa sa de a deturna o cursă de linie spre Detroit, în ziua de Crăciun din 2009, reprezintă principala ameninţare la siguranţa zborurilor de pasageri internaţionale.

Ibrahim al-Asiri (foto: Reuters/Ministerul de Interne Saudit)
"El este cel mai periculos în acest moment. Este un adevărat geniu în fabricarea bombelor şi are un caracter diabolic", adaugă Morrell.

În 2003, atât serviciile de informaţii americane, cât şi cele britanice au fost "bombardate" cu date referitoare la "un atac iminent" asupra zborurilor efectuate peste ocean de British Airways.
Morrell spune despre acest moment că s-a confruntat cu o "dilemă etică clasică" pentru cei din domeniu.

"Nu ştiam ce să fac! Să-mi sfătuiesc familia şi prietenii să nu călătorească la Londra?! Am ales să nu o fac, să nu spun nimic", scrie Morrell în propria carte.

În ziua atacurilor din 2005, din capitala Regatului Unit, Morrell se afla la Londra, pentru o întâlnire cu şeful serviciilor de informaţii britanice.
El spune că a rămas uimit de atitudinea cetăţenilor, care după atacurile teroriste, în ciuda tuturor avertismentelor de a se evita mijloacele de transport în comun, aceştia continuau să călătorească normal cu celebrele autobuze londoneze.

"Ce m-a frapat când m-am urcat într-un autobuz a fost comportamentul absolut normal al tuturor pasagerilor. De parcă nimic nu se întâmplase. Aşa am regăsit celebra sintagmă şi atitudine britanică, Păstrează-ţi calmul şi continuă. Oamenii aceştia făcuseră faţă cu succes bombardamentelor lui Hitler şi atentatelor teroriste ale militanţilor IRA", subliniază fost cap al CIA.

Michael Morrell a participat activ la misiunea operativă de capturare a lui Osama Bin Laden şi a luat parte la discuţiile organizate în secret la Casa Albă, denumite codificat "Întâlnirile Mickey Mouse", în care se analizau metodele de prindere cât mai rapidă a "teroristului numărul 1".

El îşi aduce aminte că la una dintre astfel de şedinţe, preşedintele de atunci, George W. Bush a fost sfătuit să negocieze cu membri moderaţi din Al Qaeda pentru ca aceştia să îl predea pe liderul lor.

Reacţia lui Bush a fost imediată şi nervoasă:
"La dracu cu diplomaţia. Declanşăm războiul împotriva lor!"

×
Subiecte în articol: Al Qaeda George W. Bush
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close