Antena 3 CNN Externe Fostul mentor şi prieten al lui Cherif Kouachi condamnă actele teroriste ale acestuia: Este cea mai gravă crimă pe care o poate comite un musulman

Fostul mentor şi prieten al lui Cherif Kouachi condamnă actele teroriste ale acestuia: Este cea mai gravă crimă pe care o poate comite un musulman

Fostul mentor şi prieten al lui Cherif Kouachi condamnă actele teroriste ale acestuia: Este cea mai gravă crimă pe care o poate comite un musulman
Sursa foto: Foto: cpnagasaki.wordpress.com
13 Ian 2015   •   18:22

Fostul mentor şi prieten al lui Cherif Kouachi, unul dintre cei doi autori ai atacului de la Charlie Hebdo la Paris, Farid Benyettou, a dezaprobat trecerea la acte a lui Kouachi, apreciind că aceasta "este cea mai gravă crimă pe care o poate comite un musulman", informează AFP.
   
În 2008, ei au compărut împreună în faţa unui tribunal parizian, fiind acuzaţi de asociere în legătură cu un act terorist în cadrul unei filiere de recrutare de ucenici jihadişti trimişi să lupte împotriva armatei americane în Irak.
   
Condamnat la şase ani de închisoare, Farid Benyettou, în vârstă de 33 de ani, a fost eliberat, după care a reuşit să intre la şcoala pentru infirmieri.
   
El efectua un stagiu la spitalul parizian Pitié Salpêtrière atunci când a aflat că fostul său discipol, împreună cu fratele lui, Said, a decimat la 7 ianuarie redacţia săptămânalului satiric cu un Kalaşnikov, strigând că vrea să îl "răzbune pe Profet".
   
"Condamn ceea ce s-a făcut", a declarat el într-un interviu acordat luni seara postului de ştiri iTÉLÉ. "Vreau să transmit acest mesaj: islamul condamnă tot ce s-a făcut. Asasinarea laşă şi monstruoasă a unor jurnalişti, a unor poliţişti şi membri ai comunităţii evreieşti. Acest lucru nu trebuie atribuit islamului. Este cea mai gravă crimă pe care o poate comite un musulman".
   
El a explicat că a mers el însuşi, încă de joi, la Direcţia generală pentru securitate internă (DGSI), unde a fost interogat, apoi pus în libertate.
   
Cherif Kouachi "a trecut să mă vadă neanunţat în urmă cu două luni", a declarat el. "Nu voia să vorbească decât despre luptă. Bunele relaţii cu vecinii, comportamentul unui bun musulman, nu le cunoştea (...) Ceea ce l-a ghidat în toate acestea nu a fost altceva decât ignoranţa", a explicat el.
   
Asigurând că nu a intenţionat niciodată să ia calea jihadului violent, el a respins ideea că Franţa "oprimă" musulmanii. "Eu sunt dovada contrară", a subliniat el. "Am un cazier judiciar dificil de asumat. Am fost condamnat pentru terorism, este cel mai grav cazier. În pofida acestui fapt, nu am fost niciodată discriminat".
   
Stagiar din februarie 2012 la institutul de formare de la Pitié Salpêtrière, Farid Benyettou şi-a "prezentat condoleanţele cu ocazia minutului de reculegere păstrat joi", a declarat reprezentanta institutului, Véronique Marin la Meslée.
   
"Autorităţile ne-au spus că era cunoscut serviciilor şi că era supravegheat", a adăugat ea. "S-a convenit ca noi să raportăm dacă se petrec lucruri anormale".
   
Din cauza legăturilor sale cu unul dintre ucigaşii de la Charlie Hebdo, Farid Benyettou îşi va putea obţine diploma, dar din cauza cazierului său judiciar nu va putea ocupa niciodată o funcţie publică. 

×
Subiecte în articol: Charlie Hebdo
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close