Antena 3 CNN Externe Fostul ministru libian al Justiţiei: Gaddafi a comandat atentatul de la Lockerbie

Fostul ministru libian al Justiţiei: Gaddafi a comandat atentatul de la Lockerbie

Fostul ministru libian al Justiţiei: Gaddafi a comandat atentatul de la Lockerbie
Sursa foto: Foto: arabianbusiness.com
23 Feb 2011   •   22:33

Atentatul de la Lockerbie din 1988 a fost comandat de liderul libian Muammar Gaddafi, a declarat, miercuri, fostul ministru libian al Justiţiei, Mustafa Abdel Jalil, informează ziarul suedez Expressen. „Am dovada că Gaddafi a dat ordinul pentru Lockerbie”, a declarat ministrul care a demisionat luni.

Singurul condamnat pentru atentatul din 21 decembrie 1988 a fost un cetăţean libian, Abdelbaset al-Megrahi. Atacul, soldat cu 270 de morţi, majoritatea americani, a vizat un avion al companiei aeriene Pan Am şi a avut loc deasupra localităţii scoţiene Lockerbie.

Ulterior, scoţianul a fost eliberat de autorităţi, în august 2009, din motive de sănătate. „El (Muammar Gaddafi – n.r.) i-a dat ordin lui Megrahi să o facă”, a afirmat Mustafa Abdel Jalil, potrivit sursei citate.

Liderul libian a depus apoi eforturi pentru eliberarea lui Megrahi de către Scoţia, care a intervenit la 20 august 2009, pentru a "ascunde" responsabilitatea sa, apreciază ministrul demisionar.

Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi a fost eliberat după ce medicii care l-au consultat l-au diagnosticat cu cancer de prostată, boală care nu i-ar fi permis să mai trăiască decât trei luni. El este însă în viaţă, la peste 18 luni de la revenirea în Libia.

×
Subiecte în articol: Muammar Gaddaffi atentat Scotia
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close