Antena 3 CNN Externe Fostul premier croat Ivo Sanader a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    20 Noi 2012   •   13:08

Un tribunal din Zagreb l-a condamnat, marţi, pe fostul premier croat Ivo Sanader la 10 ani de închisoare pentru corupţie, anunţă AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Sanader a fost inculpat într-un proces în care a fost acuzat că a primit mită de zece milioane de euro de la gigantul energetic maghiar MOL şi de la o bancă austriacă.

„Inculpatul Ivo Sanader este condamnat la o pedeapsă de zece ani de închisoare", a anunţat judecătorul Ivan Turudic, în timp ce fostul şef al guvernului din perioada 2003-2009 asculta cu o figură gravă anunţarea verdictului.

În plus, Sanader va trebui să plătească statului o amendă de aproximativ 480.000 de euro, în decurs de 15 zile.

Condamnarea primită de fostul premier este mai mică decât cea solicitată de parchet, acesta cerând o pedepasă de 15 ani de închisoare, cea mai mare posibilă într-un asemenea caz.

Ivo Sanader (59 de ani) devine cel mai înalt oficial condamnat pentru corupţie în Croaţia, stat care urmează să adere la Uniunea Europeană în iulie 2013. Până la acel moment, eforturile Zagrebului în lupta împotriva corupţiei vor fi atent monitorizate de UE.

Instanţa l-a găsit vinovat pe Sanader de primirea unor plăţi necuvenite de 482.000 de euro de la banca austriacă Hypo Alpe Adria Bank în timpul conflictului sârbo-croat (1991-1995) care a urmat proclamării independenţei de către Zagreb, în timp ce era ministru adjunct al afacerilor externe.

El a fost de asemenea condamnat pentru că a primit mită de la grupul energetic maghiar MOL în 2008, pentru a-i permite să obţină controlul asupra companiei petroliere croate INA, fără a deţine majoritatea acţiunilor.



×
Subiecte în articol: Croatia coruptie proces condamnare
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close