Fostul preşedinte al BCE acuză FMI că vrea să rescrie istoria în cazul salvării Greciei

de A.M.P    |    25 Iun 2013   •   21:04
Fostul preşedinte al BCE acuză FMI că vrea să rescrie istoria în cazul salvării Greciei Foto: Agerpres
Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet a acuzat marţi că FMI rescrie istoria, atunci când susţine că datoria Greciei ar fi trebuit restructurată prin programul de salvare din 2010, şi nu în 2012, când a fost impusă o pierdere de 75% din creanţele creditorilor privaţi, informează Mediafax.
   
"O restructurare directă a datoriei ar fi fost mai bună pentru Grecia, dar acest lucru nu a fost considerat acceptabil de către partenerii din zona euro", potrivit unui raport al FMI publicat la începutul lunii iunie.
   
Trichet, care a fost şeful BCE până la sfârşitul lui 2011, a spus că Fondul nu a sugerat acest lucru la momentul respectiv şi ar fi trebuit să ţină cont mai mult de nevoia de stabilizare a zonei euro.
   
"Nu îmi aduc aminte ca FMI să fi cerut măsuri mai dure, în privinţa condiţilor sau a programului de aplicare. Mi se pare un fel de reconstrucţie a ceea ce s-a întâmplat", a afirmat Trichet într-un interviu acordat Reuters Insider Television.
   
Raportul FMI, referitor la lecţia salvării Greciei, a creat tensiuni între autorităţile Uniunii Europene şi instituţia financiară, provocând incertitudini legate de cooperarea din interiorul aşa-numitei troici a creditorilor.
   
Potrivit Comisiei Europene, restructurarea datoriei elene în 2010 ar fi fost o eroare, iar Fondul nu a propus acest lucru. Actualul şef al BCE, Mario Draghi, a avertizat faţă de "judecarea trecutului cu ochii prezentului".
   
Primul program de salvare a Greciei a fost conceput în condiţiile unor turbulenţe extreme pe piaţa financiară, în mai 2010.
   

Parteneri
x close