Antena 3 CNN Externe Fostul preşedinte al BCE acuză FMI că vrea să rescrie istoria în cazul salvării Greciei

Fostul preşedinte al BCE acuză FMI că vrea să rescrie istoria în cazul salvării Greciei

Fostul preşedinte al BCE acuză FMI că vrea să rescrie istoria în cazul salvării Greciei
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Iun 2013   •   21:04

Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet a acuzat marţi că FMI rescrie istoria, atunci când susţine că datoria Greciei ar fi trebuit restructurată prin programul de salvare din 2010, şi nu în 2012, când a fost impusă o pierdere de 75% din creanţele creditorilor privaţi, informează Mediafax.
   
"O restructurare directă a datoriei ar fi fost mai bună pentru Grecia, dar acest lucru nu a fost considerat acceptabil de către partenerii din zona euro", potrivit unui raport al FMI publicat la începutul lunii iunie.
   
Trichet, care a fost şeful BCE până la sfârşitul lui 2011, a spus că Fondul nu a sugerat acest lucru la momentul respectiv şi ar fi trebuit să ţină cont mai mult de nevoia de stabilizare a zonei euro.
   
"Nu îmi aduc aminte ca FMI să fi cerut măsuri mai dure, în privinţa condiţilor sau a programului de aplicare. Mi se pare un fel de reconstrucţie a ceea ce s-a întâmplat", a afirmat Trichet într-un interviu acordat Reuters Insider Television.
   
Raportul FMI, referitor la lecţia salvării Greciei, a creat tensiuni între autorităţile Uniunii Europene şi instituţia financiară, provocând incertitudini legate de cooperarea din interiorul aşa-numitei troici a creditorilor.
   
Potrivit Comisiei Europene, restructurarea datoriei elene în 2010 ar fi fost o eroare, iar Fondul nu a propus acest lucru. Actualul şef al BCE, Mario Draghi, a avertizat faţă de "judecarea trecutului cu ochii prezentului".
   
Primul program de salvare a Greciei a fost conceput în condiţiile unor turbulenţe extreme pe piaţa financiară, în mai 2010.
   

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close