Antena 3 CNN Externe Fostul președinte german Roman Herzog a încetat din viață

Fostul președinte german Roman Herzog a încetat din viață

Fostul președinte german Roman Herzog a încetat din viață
Sursa foto: Foto: Wikipedia
10 Ian 2017   •   11:15

Roman Herzog, primul preşedinte ales al Germaniei reunificate, a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani, transmite marţi DPA, care citează Preşedinţia germană. 

Herzog, născut la 5 aprilie 1934, a fost preşedinte al Germaniei în perioada 1994-1999. Înainte de a deţine această funcţie, Herzog a fost preşedinte al Curţii Constituţionale a Germaniei. 

Membru al taberei creştin-democrate, Roman Herzog a militat neobosit pentru reformă şi este cunoscut pentru un discurs rostit în 1997 în care a făcut apel la o schimbare profundă socială şi economică. 

Deşi rolul preşedintelui în Germania este în mare parte unul simbolic, Herzog a imprimat o autoritate morală uriaşă acestei poziţii. 

Actualul preşedinte german Joachim Gauck i-a adus un omagiu lui Roman Herzog, afirmând că a fost o "personalitate distinctă" cu un curaj extraordinar. 

În calitate de şef al statului german, Herzog "a conturat şi a lăsat o amprentă asupra sentimentului de identitate şi a coeziunii societăţii germane", a scris Gauck într-o scrisoare de condoleanţe transmise soţiei preşedintelui, baroana Alexandra von Berlichingen. 

"Cu expertiza, înţelepciunea şi experienţele căpătate în timpul vieţii, el a luptat pentru ţara noastră şi pentru Constituţia sa liberă", a scris Gauck. 

"În calitate de ministru, de preşedinte al Curţii Constituţionale şi de preşedinte al Germaniei, drepturile cetăţenilor şi libertatea nu au fost niciodată termeni abstracţi", a mai scris Gauck.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: presedinte Germania
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close