Antena 3 CNN Externe Fostul preşedinte liberian Charles Taylor a fost condamnat la 50 de ani de închisoare

Fostul preşedinte liberian Charles Taylor a fost condamnat la 50 de ani de închisoare

Fostul preşedinte liberian Charles Taylor a fost condamnat la 50 de ani de închisoare
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
30 Mai 2012   •   16:33

Fostul preşedinte al Liberiei Charles Taylor a fost condamnat miercuri la 50 de ani de închisoare de către Tribunalul Special pentru Sierra Leone (TSSL), care l-a găsit vinovat pe 26 aprilie de crime împotriva umanităţii şi crime de război, relatează AFP.
   
"Camera vă condamnă în unanimitate la o pedeapsă unică de 50 de ani de închisoare", a declarat judecătorul din Samoa Richard Lussick, în cursul unei şedinţe publice la Leidschendam, la periferia Hagăi.
   
"Acuzatul este vinovat pentru că a ajutat, încurajat şi planificat unele dintre cele mai atroce crime din istoria umanităţii", a adăugat judecătorul Lussick, în motivarea pedepsei.
   
Charles Taylor, în vârstă de 64 de ani, îşi va ispăşi pedeapsa în Marea Britanie, în virtutea unui acord cu TSSL, care nu pronunţă pedepse cu închisoarea pe viaţă, ci stabileşte un anumit număr de ani de închisoare.
   
Acuzarea a "recomandat" pe 3 mai o pedeapsă de 80 de ani de închisoare, considerată "disproporţionată şi excesivă" de către apărare şi fostul preşedinte, primul şef de stat condamnat de către justiţia internaţională, de la Tribunalul Militar Internaţional de la Nuremberg şi până în prezent.
   
Preşedinte al Liberiei din 1997 şi până în 2003, Charles Taylor, arestat în 2006 în Nigeria, a fost găsit vinovat pe 26 aprilie de 11 capete de acuzare de crime împotriva umanităţii şi crime de război, inclusiv viol, crimă şi jaf, comise între 1996 şi 2002 în Sierra Leone.
   
Potrivit judecătorilor, Taylor a "ajutat şi încurajat" o campanie de teroare vizând să obţină controlul asupra Sierra Leone cu scopul de a exploata diamante din această ţară, în cursul unui război civil în care, între 1991 şi 2001, au fost ucise aproximativ 120.000 de persoane, un conflict armat marcat de numeroase acte de canibalism şi mutilări.
   
Procesul lui Charles Taylor, stămutat de la Freetown la Leidschendam în 2006 din motive de securitate, a început pe 4 iunie 2007 şi s-a încheiat pe 11 martie 2011.
 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close