Antena 3 Externe Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, trimis în judecată

Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, trimis în judecată

07 Feb 2017   •   14:43
Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, trimis în judecată
Sursa foto: Foto: Facebook

Justiţia franceză a dispus retrimiterea în judecată a fostului preşedinte de dreapta Nicolas Sarkozy şi a 13 protagonişti în ancheta privind cheltuielile acestuia de campanie înainte de alegerile prezidenţiale din 2012, implicând un sistem vast de facturi false, relatează AFP, citând o sursă judiciară.

Sarkozy, care s-a retras din politică în noiembrie după eşecul său în alegerile primare ale dreptei franceze în perspectiva alegerilor prezidenţiale din primăvară, a fost retrimis în judecată pentru finanţarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012.

Justiţia îl acuză că a depăşit cu bună ştiinţă limita cheltuielilor permise de lege, fixată la 22,5 milioane de euro.

După fostul preşedinte de dreapta Jacques Chirac (1995-2007), condamnat în 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare într-un caz de locuri de muncă fictive la Primăria din Paris, aceasta este pentru a doua oară când un fost şef de stat este retrimis în judecată în Franţa din 1958, la începutul celei de-a Cincea Republici. A Cincea Republică este sistemul politic cu forma de stat republicană în vigoare în Franţa după 5 octombrie 1958 până în ziua de astăzi. A Cincea Republică urmează celei de-a Patra Republici, instaurată în 1946.

"Judecătorul de instrucţie primul sesizat" în dosar, Serge Tournaire, a ordonat vinerea trecută retrimiterea cazului în instanţă penală, a indicat sursa judiciară.

Un alt judecător nu a semnat însă ordinul, un element de care ar putea profita Nicolas Sarkozy pentru a contesta retrimiterea sa în judecată.

Ancheta, deschisă în 2014, a vizat un vast sistem de facturi false concepute pentru a ascunde cheltuieli masive de campanie depăşite.

În afară de Nicolas Sarkozy, judecătorul a dispus retrimiterea în instanţă a altor 13 persoane, inclusiv foste cadre ale partidului său, pentru fals sau de uz de fals, abuz de încredere, ascundere, escrocherie sau complicitate şi complicitate la finanţarea ilegală a campaniei.

Toţi sunt suspectaţi de participare la stabilirea unui sistem de facturi false pentru a imputa partidului UMP (acum redenumit Republicanii) aproximativ 15 milioane de euro cheltuieli pentru mitinguri, care ar fi trebuit să fie incluse în bugetul de campanie al candidatului.

Sarkozy nu este acuzat că avea cunoştinţă de aceste fraude, dar este suspectat că a angajat cheltuieli suplimentare, cerând noi mitinguri, în timp ce fusese informat cu privire la riscul de depăşire a plafonului, fapt pe care el îl neagă.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close