Antena 3 CNN Externe Fostul şef al serviciului de informaţii polonez, inculpat în cazul închisorilor CIA

Fostul şef al serviciului de informaţii polonez, inculpat în cazul închisorilor CIA

Fostul şef al serviciului de informaţii polonez, inculpat în cazul închisorilor CIA
Sursa foto: Foto: darkgovernment.com
27 Mar 2012   •   12:30

Fostul şef al serviciului de informaţii polonez Zbigniew Siemiatkowski a fost inculpat în cadrul unei anchete privind presupusa existenţă a unei închisori secrete a CIA în Polonia, relatează marţi cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, citat de AFP şi Mediafax.
   
Această informaţie nu a putut fi confirmată imediat pentru AFP de Parchetul din Cracovia, responsabil cu ancheta care rămâne secretă. Citat de ziar, Siemiatkowski a confirmat inculparea sa, fără a face alte precizări.
   
"Am refuzat să depun mărturie în faţa Parchetului şi voi continua să refuz în toate etapele procedurii, inclusiv în faţa Tribunalului", a declarat Siemiatkowski, evocând ca motiv "securitatea statului".
   
Autorităţile poloneze au respins ferm întotdeauna afirmaţiile Consiliului Europei (CoE) şi dezvăluirile presei, în special ale celei americane, potrivit cărora oficiali ai organizaţiei teroriste Al-Qaida au fost deţinuţi în Polonia de CIA.
   
Parchetul polonez a lansat în august 2008 o anchetă privind presupusa existenţă a unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul polonez.
   
Departamentul american al Justiţiei a respins în octombrie 2009 o cerere de ajutor juridic din partea Parchetului polonez, adresată în luna martie a aceluiaşi an, considerând cazul închis.
   
În octombrie 2010, Parchetul polonez a atribuit unui deţinut de la închisoarea Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nashiri, care susţine că a fost torturat într-o presupusă închisoare secretă a CIA din Polonia, statutul de victimă în această anchetă.
   
Un alt deţinut de la Guantanamo, Abu Zubaydah, considerat un adjunct al fostului lider Al-Qaida Osama ben Laden, a cerut de asemenea o anchetă privind cazul său în Polonia.
   
În septembrie 2011, comisarul CoE pentru drepturile omului Thomas Hammarberg a somat din nou Polonia, precum şi România şi Lituania, să dea explicaţii privind utilizarea de către CIA a unor centre secrete de detenţie pe teritoriile lor

×
Subiecte în articol: Polonia Varsovia
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close