Antena 3 CNN Externe Fragmente din "Mein Kampf", de Adolf Hitler, publicate în Germania pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

Fragmente din "Mein Kampf", de Adolf Hitler, publicate în Germania pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

Fragmente din "Mein Kampf", de Adolf Hitler, publicate în Germania pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial
16 Ian 2012   •   19:38

Fragmente din volumul "Mein Kampf", de Adolf Hitler, vor fi lansate pe piaţa din Germania pentru prima dată din 1945, pe 26 ianuarie, a anunţat editorul britanic Peter McGee, informează AFP. Legea germană interzice publicarea de texte naziste.
   
Editorul a explicat că va publica "o broşură de 12 - 15 pagini în care sunt incluse, pe o parte, fragmente din Mein Kampf şi pe altă parte, comentariile unui cercetător celebru". Editorul a confirmat astfel informaţiile apărute în săptămânalul Der Spiegel.
   
Ulterior vor fi publicate alte fragmente, săptămânal, cu un tiraj prevăzut de 100.000 de exemplare.
   
"Toţi cunosc (cartea, n.r.) şi toţi văd în ea un fel de biblie diabolică naţionalist-socialistă", a spus editorul. "Însă nimeni nu a citit-o şi nu a putut să constate că este o operă de o calitate slabă şi confuză, născută dintr-o gândire tulbure", a mai spus acesta.
   
"Mein Kampf" (lupta mea), scrisă de Führer în timp ce se afla în închisoare în 1924 - 1925, este interzisă din 1945 în Germania. Pe internet, versiunea în limba engleză poate fi cumpărată de pe site-urile de profil. Mulţi experţi spun că fragmente mari din această carte sunt disponibile şi în limba germană pe internet.
   
Ministerul de Finanţe al Bavariei a moştenit drepturile de autor asupra acestei cărţi şi monitorizează situaţia astfel încât să nu fie publicată. Un purtător de cuvânt al ministerului a anunţat, luni, că examinează o posibilă acţiune în justiţie pentru a împiedica publicarea acestor fragmente.
   
De cealaltă parte, preşedintele Consiliului central al evreilor din Germania, Dieter Graumann, a spus că nu este neapărat împotriva publicării "Mein Kampf". "Bineînţeles, ar fi bine să nu fie publicată, dar, dacă este să fie, trebuie să fie însoţită de comentarii ale istoricilor", a spus acesta.
   
"Mein Kampf", care promovează ideologia nazistă şi ura rasială, intră în domeniul public la 1 ianuarie 2016, la 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler. Numeroşi jurişti, istorici, filosofi şi editori solicită aplicarea unui "marcaj" cu caracter universal şi lămuritor, la fel ca pentru ţigarete şi alcool, care să însoţească difuzarea volumului "Mein Kampf" de Adolf Hitler.

×
Subiecte în articol: Germania carte
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close