Franţa a recunoscut la ONU discriminarea nomazilor (VIDEO)

11 Aug 2010   •   22:01
Franţa a recunoscut la ONU discriminarea nomazilor (VIDEO) Foto: Intact Images

Franţa a prezentat, miercuri, politica faţă de minorităţi în cadrul Comitetului ONU pentru combaterea discriminării. Oficialii de la Paris au prezentat un raport prin care promit crearea unui minister special care să se ocupe de imigraţie, integrare şi dezvoltare a emigranţilor. Documentul recunoaşte şi existenţa unor cazuri de discriminare a romilor.

Franţa a recunoscut la ONU discriminarea nomazilor în ceea ce priveşte angajarea, accesul la locuinţe, la educaţie şi servicii medicale. Nu este cazul tuturor însă. Televiziunea France 3 a realizat un reportaj despre doi romi de origine română care au reuşit să se integreze în Franţa. Cuplul a depăşit toate problemele şi a reuşit chiar să beneficieze de o locuinţă socială.

Comunităţile întâlnite de reporteri aparţin populaţiei romilor şi au legături cu cei aproximativ şase milioane de romi din Balcani, dintre care aproximativ 2,5 milioane trăiesc în România.

Potrivit jurnaliştilor, ei sunt romi sedentari sau seminomazi, care păstrează propiile tradiţii, lucru mai puţin acceptat de restul populaţiei franceze.

Reportajul a fost realizat după ce, acum două săptămâni, preşedintele Nicolas Sarkozy a convocat o reuniune specială pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi şi nomazi, după violenţele petrecute într-o localitate din centrul Franţei.Antena 3

x close