Antena 3 CNN Externe Eșec de proporții pentru extrema dreaptă în alegerile regionale din Franța. Partidele au făcut front comun împotriva lui Le Pen

Eșec de proporții pentru extrema dreaptă în alegerile regionale din Franța. Partidele au făcut front comun împotriva lui Le Pen

Partidul condus de Marine Le Pen a înregistrat un eșec de proporții în turul 2 al alegerilor regionale din Franța, relatează presa internațională.

Eșec de proporții pentru extrema dreaptă în alegerile regionale din Franța. Partidele au făcut front comun împotriva lui Le Pen
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2021   •   09:30

Adunarea Națională (Rassemblement National, RN) nu a reușit să-și adjudece nicio regiune, în contextul în care formațiunea condusă de Le Pen își propusese să câștige în Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Marine Le Pen spera că prin câștigarea unei regiuni și-ar fi crescut șansele în perspectiva alegerilor prezidențiale de anul viitor.

Însă după numărarea a peste trei sferturi din voturi, candidatul Republicanilor (Les Republicains) , Renaud Muselier, se afla cu peste 10% în fața reprezentantului RN, Thierry Mariani.

Candidații de stânga s-au retras din cursă în turul 2 pentru a-l ajuta pe Muselier să câștige în fața lui Mariani.

Le Pen acuză "coaliții contra naturii"

Președinta RN, Marine Le Pen, și-a acuzat adversarii că au constituit "alianțe contra naturii" pentru a-l opri pe candidatul de extremă dreapta.

"Au făcut tot ce au putut pentru a ne îndepărta și a ne împiedica să arătăm Franței capacitatea noastră de a conduce o administrație regională", a declarat Le Pen.

Partidul său a pierdut, de asemenea, în Hauts-de-France, regiunea nordică în care se află Calais și care era considerată drept un câștig potențial pentru Adunarea Națională.

Însă aici alegerile au fost câștigate de conservatorul Xavier Bertrand.

"Extrema dreaptă a fost oprită și i-am dat o replică aspră", a spus el.

Scrutinul de duminică, marcat de un absenteism record, în condițiile unei participări mai mici de 30%, a fost un eșec sever și pentru partidul președintelui Emmanuel Macron, La Republique En Marche (LREM).

LREM nu a reușit să câștige nicio regiune.

Este prima participare a acestei formațiuni într-un scrutin regional în Franța, dat fiind că la precedentele alegeri din 2015 LREM nu exista.

Foto: Marine Le Pen, președinta Adunării Naționale

×
Subiecte în articol: Marine Le Pen alegeri regionale Franta
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close