Antena 3 CNN Externe Franţa ar putea fi următorul stat care pierde ratingul "AAA". Vezi aici de ce

Franţa ar putea fi următorul stat care pierde ratingul "AAA". Vezi aici de ce

Franţa ar putea fi următorul stat care pierde ratingul "AAA". Vezi aici de ce
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Aug 2011   •   13:22
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a grăbit să îşi încheie vacanţa la data de 10 August, pentru a-şi apăra de atacuri speculative. Într-o zi umplută de zvonuri, panică şi îngrijorare, acţiunile Societe Generale, a treia cea mai mare bancă din ţară, au scăzut cu aproape o cincime, conform unui articol The Economist.

Prima cauză de îngrijorare a fost legată de posibilitatea ca Franţa să îşi piardă ratingul "AAA”, exact ca în cazul Americii. Datoria publică a Franţei a fost de circa 82% din Produsul Intern Brut anul trecut, de la 64% în 2007. Aceasta ar fi una din cele mai mari datorii publice ale unui stat cotat momentan cu ratingul "AAA”.

Investitorii se tem că Franţa ar putea fi următoarea ţintă pentru o retrogradare a ratingului, luând în considerare şi creşterea economică destul de slabă.

În schimb, cele mai importante trei agenţii de rating financiar, Moody's, Standard and Poor's şi Fitch au dat asigurări că ratingul Franţei este stabil.

Cea mai mare temere este legată de faptul că dacă Franţa îşi pierde ratingul "AAA”, Franţa ar fi ulterior obligată să împrumute bani la dobânzi foarte mari, pentru a susţine alte ţări care au nevoie de ajutor.



×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close