Antena 3 CNN Externe Franţa confirmă moartea unui lider important Al-Qaida în Maghrebul islamic

Franţa confirmă moartea unui lider important Al-Qaida în Maghrebul islamic

Franţa confirmă moartea unui lider important Al-Qaida în Maghrebul islamic
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
23 Mar 2013   •   16:16

Preşedintele francez François Hollande a "confirmat în mod sigur moartea lui Abdelhamid Abu Zeid în timpul luptelor duse de armata franceză în Adrar des Ifoghas în nordul Mali, la sfârşitul lui februarie", a anunţat sâmbătă preşedinţia, citată de AFP.
   
"Această dispariţie a unuia dintre principalii lideri ai AQMI (Al-Qaida în Maghrebul islamic) marchează o etapă inportantă în lupta împotriva terorismului în Sahel", adaugă preşedinţia franceză într-un comunicat.
   
Moartea islamistului algerian Abu Zeid a fost anunţată la 1 martie de preşedintele Ciadului Idriss Deby ale cărui forţe luptă alături de militarii francezi în masivul Ifoghas.
   
La 3 martie, armata din ciadiană a anunţat că a ucis un alt lider islamist, pe Mokhtar Belmokhtar, dar decesul acestuia nu a fost confirmat.
   
Abdelhamid Abu Zeid, în vârstă de 46 de ani, era considerat drept unul dintre liderii cei mai radicali din AQMI. În iunie 2009, gruparea sa l-a răpit pe turistul englez Edwin Dyer. Potrivit mai multor martori, Abu Zeid l-ar fi sugrumat el însuşi pe ostatic.
   
După luptele violente de la sfârşitul lui februarie din masivul Ifoghas în cursul cărora au fost ucişi sute de islamişti, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că vor fi efectuate teste ADN pentru a confirma decesul liderilor de război Abu Zeid şi Mokhtar Belmokhtar.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close