Antena 3 CNN Externe Franţa consideră că Damascul este implicat în atentatul cu maşină-capcană din Beirut

Franţa consideră că Damascul este implicat în atentatul cu maşină-capcană din Beirut

Franţa consideră că Damascul este implicat în atentatul cu maşină-capcană din Beirut
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
21 Oct 2012   •   12:50

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a apreciat duminică drept "probabilă" o implicare a Damascului în atentatul cu maşină-capcană în care a fost asasinat vineri la Beirut şeful serviciilor de informaţii din cadrul poliţiei libaneze Wissam al-Hassan, relatează AFP.
   
"Este probabil (...). Încă nu ştim cine se află în spatele (atentatului), dar totul arată că este vorba despre o prelungire a tragediei siriene", a declarat Fabius pentru posturile Europe1 şi I-télé, acuzându-l pe preşedintele sirian Bashar al-Assad că "încearcă să extindă contagiunea" conflictului în ţări vecine Siriei.
   
"Aş vrea să spun cât de mult condamnăm acest atentat oribil, cât de solidari suntem cu populaţia libaneză, cu Guvernul libanez. Mă gândesc la preşedintele (Michel) Sleiman şi la premierul (Najib) Mikati", a continuat ministrul francez.
   
Trei persoane, inclusiv generalul al-Hassan şi şoferul său, au fost ucise, iar alte 126 rănite, într-un atentat comis vineri la Beirut cu o maşină-capcană umplută cu explozivi, potrivit unui bilanţ definitiv.
   
"Eu cred că este efectiv vorba despre o prelungire a ceea ce se petrece în Siria, ceea ce face şi mai necesară plecarea lui Bashar al-Assad" de la putere, a insistat şeful diplomaţiei franceze.
   
"Interesul lui Bashar (al-Assad), care este un manipulator, este să extindă contagiunea în Turcia, Iordania, Liban", a apreciat Fabius.
   
El a subliniat totodată asupra prezenţei partidului şiit libanez Hezbollah în conflictul sirian.
   
"Hezbollahul face parte din Guvernul libanez şi nu s-a observat o prezenţă a acestuia în conflictul sirian. Însă, de câteva zile, există o prezenţă a unor militanţi Hezbollah în conflict, o dronă (avion fără pilot) care a fost trimisă către Israel", a declarat ministrul.
   
"Se pare că există o voinţă a Hezbollah şi, deci, a Iranului de a manifesta a-şi manifesta mai expres prezenţa (alături de regimul de la Damasc), iar noi nu putem să fim de acord cu acest lucru", a continuat Fabius.
   
Iranul, un aliat fidel al regimului la putere în Siria, susţine totodată mişcarea şiită libaneză Hezbollah.
   
Liderul acestui partid şiit libanez, Hassan Nasrallah, a declarat joi că membri din cadrul puternicului partid armat luptă împotriva rebelilor sirieni, dar cu titlu personal, fără un mandat din partea mişcării aliate Damascului.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close