Antena 3 CNN Externe Franţa va depune ''toate eforturile'' pentru extinderea Spaţiului Schengen, primind și România, anunță ambasadoarea la București

Franţa va depune ''toate eforturile'' pentru extinderea Spaţiului Schengen, primind și România, anunță ambasadoarea la București

Laurence Auer, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, a declarat că țara sa va depune ''toate eforturile'' pentru extinderea Spaţiului Schengen, iar România ar putea să fie primită.

Franţa va depune ''toate eforturile'' pentru extinderea Spaţiului Schengen, primind și România, anunță ambasadoarea la București
Sursa foto: MAE
de Cerasela Stafie    |    11 Ian 2022   •   23:19

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti a fost prezentă la o conferință cu prilejul marcării preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele şase luni de către Franța.

Au mai fost prezenți alături de ea Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, și Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

"În aceste şase luni vom depune toate eforturile pentru a contribui la extinderea Spaţiului Schengen, primind alături de noi şi România", a declarat diplomatul francez. Auer a menționat că România îndeplineşte deja condiţiile tehnice pentru includerea în Spaţiul Schengen.

"Am afirmat de mai multe ori că România a îndeplinit toate criteriile, a trecut toate probele tehnice pentru a considera că este pregătită să adere la spaţiul Schengen (...) Suntem pregătiţi să lucrăm pentru a extinde Spaţiul Schengen. Acum facem legătura dintre pachetul de măsuri pentru Schengen şi pentru azil şi migraţie în scopul de a consolida Spaţiul Schengen", a spus ambasadoarea.

În acest context, "suntem cu toţii părtaşi la decizii care presupun consens", a subliniat ea.

"Preşedinţia franceză nu are un plan anume pentru această extindere a Spaţiului Schengen, nu există un calendar precis al Consiliului UE, pentru că în dosarul Schengen avem pe de o parte o consolidare a codului vamal. Cele două exerciţii, din punctul de vedere al preşedinţiei, extinderea şi consolidarea, trebuie să aibă loc simultan, pentru a avea per ansamblu un Spaţiu Schengen care să funcţioneze armonios şi (...) avem obiectivul de a face un spaţiu în care statele membre ale Schengen să se întrajutoreze", a adăugat ambasadoarea Franței.

Franța era una dintre țările care s-au opus aderării României și Bulgariei la zona Schengen, alături de de Olanda, Germania, Finlanda.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close