Antena 3 CNN Externe Franţa: Iniţiativa lui Sarkozy de ?abolire a duminicii? provoacă proteste

Franţa: Iniţiativa lui Sarkozy de ?abolire a duminicii? provoacă proteste

Franţa: Iniţiativa lui Sarkozy de ?abolire a duminicii? provoacă proteste
Sursa foto: lucru duminica
14 Iul 2009   •   08:02

Duminica vine cu o tradiţie a relaxării în Franţa, moment de savurare a lucrurilor fine în timp ce în alte state europene se munceşte. Numai că planurile preşedintelui francez Nicolas Sarkozy de ?abolire a duminicii?, respecitv de a permite magazinelor să fie deschise, se loveşte de un val de critici.

Parlamentul este aşteptat, marţi, să adopte un act legislativ ce va reduce din stricteţea legilor franceze privind comerţul. Cu toate acestea, ostilitatea este atât de mare încât chiar unii parlamentare de centru dreapta ai preşedintelui sunt reticenţi.
Planurilor preşedintelui de ?abolir le dimanche? li se opune opoziţia de stânga, biserica romano-catolică, sindicatele şi micile magazine care cred că şi-ar pierde micile afaceri de duminică în favoarea supermarketelor. În plus 60% din public se opun iniţiativei.
Preşedintele a făcut din shoppingul de duminică o cruciadă personală încă de la campania din 2007, sub sloganul ?munceşte mai mult ca să câştigi mai mult?. El susţine că a fost ruşinat când Michelle Obama a dorit să meargă duminica la cumpărături şi a trebuit să aranjeze ca magazinul să fie deschis special pentru prima doamnă americană.
?Cum să le explici că suntem singura ţară cu magazine închise duminica? Suntem ţara care se mândreşte cu cei mai mulţi turişti, dar credem că magazinele ar trebui închise în ziua când sunt cei mai mulţi turişti?, declara liderul francez.
În Franţa, cele mai multe centre comericale şi magazine non-alimentare sunt închise duminica. Cu toate acestea din 1993 este permis un comerţ limitat în marile oraşe şi zonele turistice. Multe alte state au limite pentru duminică la fel de mari ca Franţa.
Singurele state ce permit deschiderea nelimitată a magazinelor duminica sunt Cehia, Suedia şi România.
Sarkozy a mai încercat şi în decembrie să adopte această lege, dar a abandonat ideea după proteste ale sindicatelor. Noua versiune permite comerţul numai în anumite zone în funcţie de densitate şi nivelul turismului. Angajaţii trebuie să se prezinte voluntari duminica la lucru şi să fie plătiţi dublu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: zi libera Nicolas Sarkozy
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close