Antena 3 CNN Externe Franţa. Legea privind căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost promulgată de preşedinte

Franţa. Legea privind căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost promulgată de preşedinte

Franţa. Legea privind căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost promulgată de preşedinte
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
18 Mai 2013   •   09:52
Legea care permite căsătoria cuplurilor de persoane de acelaşi sex în Franţa a fost promulgată de către preşedintele Republicii François Hollande şi publicată sâmbătă în Jurnalul Oficial, conform Mediafax.
 
Parlamentul francez a deschis la 23 aprilie calea pentru căsătoriile civile între persoane de acelaşi sex şi pentru adopţii, prin votul oficial al aleşilor, care a pus capăt săptămânilor de dezbateri tensionate, Franţa devenind cea de-a 14 ţară din lume care legalizează căsătoriile homosexuale. 
 
Opoziţia de dreapta a sesizat imediat Consiliul Constituţional pentru a contesta conformitatea textului de lege cu Constituţia franceză şi dreptul internaţional. 
 
Consiliul a apreciat că mariajul homosexual este "o alegere legislativă" şi "nu este contrară niciunui principiu constituţional". 
 
Chiar dacă "legislaţia republicană anterioară anului 1946 şi legile ulterioare au privit" până în prezent "mariajul ca uniunea unui bărbat cu o femeie, această regulă nu vizează nici drepturile şi libertăţile fundamentale, nici suveranitatea naţională, nici organizarea puterilor publice" şi "prin urmare nu poate constitui un principiu fundamental", a adăugat Consiliul în decizia sa.
 

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close