Antena 3 CNN Externe Franţa: Nu americanii decid cină intră în Europa sau nu. Noi suntem stăpâni în propria casă

Franţa: Nu americanii decid cină intră în Europa sau nu. Noi suntem stăpâni în propria casă

Franţa: Nu americanii decid cină intră în Europa sau nu. Noi suntem stăpâni în propria casă
Sursa foto: Bernard Kouchner
08 Apr 2009   •   09:29

Puternicul ministru de Externe al Franţei, Bernard Kouchner, a declarat că este contra ideii de a permite intrarea Turciei în Uniunea Europeană din cauza comportamentului Ankarei la summitul NATO de săptămâna trecută.

Kouchner, care a devenit cunoscut când a devenit co-fondator al Medecins sans Frontieres, a făcut comentariile pe fondul declaraţiilor lui Barack Obama, care la o discuţie cu studenţii din Istanbul , a cerut din nou ca Turciei să i se acorde statutul de membru UE.

Preşedintele Sarkozy se opune de mult timp intrării Turciei în UE şi aceasta a fost politica oficială franceză, dar ministrul său de Externe a fost până acum mai deschis acestei idei- cel puţin până la summitul de sâmbătă la Strasbourg.

?Evoluţia Turciei înspre o direcţie mai religioasă mă îngrijorează? declara ministrul.

Kouchner a declarat că a fost surprins când delegaţia Turciei la summitul NATO a refuzat iniţial să accepte numirea lui Anders Fogh Rasmussen, premierul danez, ca secretar general al alianţei. Rasmussen şi-a făcut duşmani în lumea musulmană în 2005 când a apărat libertatea de exprimare a caricaturiştilor danezi, care l-au portretizat pe profetul Mohamed.
Preşedintele turc, Abdullah Gul, a întârziat summitul prin refuzul de a accepta nominalizarea acestuia şi a renunţat la veto doar după ce Obama a mediat un compromis în care Rasmussen va avea un adjunct turc.

?Am fost şocat de presiunea la care am fost supuşi?, a subliniat Kouchner .
Insistenţele lui Obama de a susţine cauza Turciei l-au făcut pe Sarkozy să îi amintească omologului american că SUA nu este membră UE, iar această problemă este o chestiune internă.
Întrebat despre comentariile lui Sarkozy, Obama a replicat: ?Este adevărat că SUA nu este membru UE, deci nu este decizia pe care trebuie să o luăm noi, dar aceasta nu mă împiedică să am o opinie. Am remarcat că europenii au o mulţime de opinii despre politica americană de multă vreme şi nu au fost timizi în a le exprima. Pentru aceasta există prieteni. Dacă Turcia poate fi membru NATO şi să trimită trupe pentru a proteja şi sprijini aliaţii nu văd de ce nu ar trebui să i se permită să vândă caise în Europa sau să aibă mai multă libertate de circulaţie?.

Din nou Kouchner a replicat: ?Nu americanii decid cină intră în Europa sau nu. Noi suntem stăpâni în propria casă.?
Antena3.ro

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close