Antena 3 CNN Externe Franţa a intrat în recesiune în primul trimestru din 2021

Franţa a intrat în recesiune în primul trimestru din 2021

Franţa, a doua economie a zonei euro, a intrat în recesiune în primul trimestru din 2021, cu un declin de 0,1%, arată datele oficiale publicate vineri.

Franţa a intrat în recesiune în primul trimestru din 2021
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    28 Mai 2021   •   23:15

Institutul Naţional de Statistică (Insee) estimase iniţial un avans al economiei franceze de 0,4% în primele trei luni din acest an, dar vineri a revizuit în jos datele, în urma scăderii peste aşteptări înregistrate în sectorul construcţiilor.

Este al doilea trimestru de declin consecutiv, după ce în trimestrul patru din 2020 PIB-ul Franţei înregistrase un recul de 1,5%, potrivit Reuters.

Un nou indiciu al dificultăţilor cu care se confruntă Franţa îl reprezintă cheltuielile gospodăriilor, în mod tradiţional un motor al creşterii economice, care au scăzut cu 8,3% în aprilie, în urma noilor restricţii impuse pentru a stopa al treilea val al pandemiei de coronavirus.

Venitul real disponibil al gospodăriilor a scăzut cu 1% în primul trimestru din 2021, în timp ce rata de economisire a coborât la 21,8%, de la 22,7% la finalul lui 2020.

Joi, ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, şi-a menţinut estimarea privind un avans de 5% al economiei franceze în 2021 şi a declarat: “Criza a rămas în urma noastră, deşi rămânem prudenţi”.

×
Subiecte în articol: Franta recesiune economie
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close