Antena 3 CNN Externe Franţa se pregăteşte pentru ?joia neagră?- cele mai mari sindicate intră în grevă

Franţa se pregăteşte pentru ?joia neagră?- cele mai mari sindicate intră în grevă

Franţa se pregăteşte pentru ?joia neagră?- cele mai mari sindicate intră în grevă
Sursa foto: greva generala
27 Ian 2009   •   11:51

În această săptămână, Nicolas Sarkozy se va confrunta cu primele acţiuni de masă ca protest la modul cum a abordat criza financiară, deoarece sindicatele se pregătesc să paralizeze Franţa într-o grevă generală ce va uni conductori de tren, controlori de trafic aerian, jurnalişti, bancheri şi chiar operatori ai telecabinelor montane.
?Joia neagră? este prima grevă generală din Franţa de la alegerea actualului preşedinte, în 2007. Toate marile sindicate şi-au unit forţele pentru a protesta contra planurilor guvernamentale de stimulare economică, ce acum se concentrează mai mult pe companii decât pe protecţia slujbelor muncitorilor.
Protestele reflectă o stare de nelinişte ce s-a acumulat de-a lungul a câteva luni. Se aşteaptă ca şomajul să ajungă la 10% până în 2010, iar recesiunea să fie mai gravă decât se aprecia, pe măsură ce exporturile şi consumul scăzute au afectat puternic producţia.
Greva va uni angajaţi din sectorul privat şi public din şcoli, spitale, serviciile postale, ca şi posturile radio şi TV, angajaţi ai băncii şi ai magazinelor. La aceasta vor participa şi piloţii de elicoptere şi angajaţi ai bursei din Franţa.
Liceeni, profesori universitari, avocaţi şi magistraţi sunt şi ei aşteptaţi să ăarticipe la proteste împotriva reformelor lui Sarkozy şi a reducerii locurilor de muncă. În pofia haosului care este aşteptat în Franţa, peste 70% din populaţie sprijină sau simpatizează cu protestanţii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close