Antena 3 CNN Externe Franţa. Un criminal a evadat din închisoare după ce a dinamitat porţile penitenciarului

Franţa. Un criminal a evadat din închisoare după ce a dinamitat porţile penitenciarului

Franţa. Un criminal a evadat din închisoare după ce a dinamitat porţile penitenciarului
Sursa foto: Foto: timeslive.com
14 Apr 2013   •   10:13

Un mandat european de arestare va fi transmis 'pe întregul teritoriu al spaţiului Schengen' după spectaculoasa evadare a unui criminal dintr-o închisoare aflată în oraşul Lille, în apropierea frontierei cu Belgia, a anunţat la faţa locului ministra franceză a justiţiei, Christiane Taubira, citată de AFP

'Evident, căutările vizează iniţial Belgia, deoarece avem o graniţă comună, dar se întind pe întregul spaţiul Schengen şi dincolo de acesta', a declarat Christiane Taubira, în cursul unui briefing de presă desfăşurat în faţa închisorii Sedequin, conform Agerpres.

Demnitarul francez a anunţat, de asemenea, mobilizarea Interpolului în acest caz. Închisoarea Sedequin se află la circa 15 kilometri de frontiera cu Belgia.

Un deţinut extrem de periculos a evadat sâmbătă dimineaţă cu ajutorul explozibililor, după ce a luat ostatici patru gardieni ai acestei închisori unde era închis pentru tentativă de atac armat, în mai 2010, soldată cu moartea unei poliţiste în vârstă de 26 de ani.

Redoine Faid, 40 de ani, care a recunoscut în 2010 că s-a inspirat din filmul 'Heat', semnat de Michael Mann, a folosit explozibili cu care a aruncat în aer cinci uşi ale închisorii după care a fugit, potrivit unui membru al sindicatului angajaţilor din sistemul penitenciar francez Ufap-Unsa.

Membri ai opoziţiei de dreapta UMP i-au cerut explicaţii ministrei justiţiei pentru a şti 'cum un infractor periculos condamnat la pedepse grele (...) a reuşit să îşi procure explozibili ca să evadeze dintr-o închisoare destul de recentă şi destinată condamnaţilor consideraţi periculoşi'.

Descris ca 'deosebit de inteligent', evadatul a fugit cu o maşină pe care ulterior a incendiat-o pe o autostradă, după care a urcat la bordul altui autovehicul.

Toţi ostaticii au fost eliberaţi şi sunt sănătoşi, a declarat Frédéric Fčvre, procuror în oraşul Lille.

Potrivit magistratului, criminalul este înarmat şi dotat cu explozibili. Sunt căutaţi, de asemenea, eventualii complici.

Redoine Faid a fost arestat în iunie 2011, în apropiere de Lille, după şase luni de căutări, precizează AFP.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close