Antena 3 CNN Externe Franţa va deschide o bază militară la Abu Dhabi

Franţa va deschide o bază militară la Abu Dhabi

Franţa va deschide o bază militară la Abu Dhabi
Sursa foto: avion militar
06 Mar 2009   •   09:49

Franţa intenţionează să deschidă o bază militară la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, pe 27 mai. Le Monde scrie că EAU au fost de mult timp în favoarea unei baze franceze pe teritoriul său. Totuşi, administraţia fostului preşedinte Jacques Chirac susţinea bazele în ţările africane vorbitoare de franceză.

Baza militară va fi creată pe baza unui acord in 1995 dintre cele două state ce viza cooperarea de apărare şi strategică. Este de aşteptat ca circa 450 de soldaţi francezi să formeze personalul acestei baze.

Publicaţia franceză citează surse anonime din cadrul ministerului de Externe care declarau că ?Emiratele Arabe Unite doreau de mult să iasă în evidenţă faţă de vecini şi să nu depindă numai de Statele Unite?.
De altfel, Emiratele sunt cel mai mare cumpărător de armament francez.
Franţa mai are două baze în Oceanul Indian, în insula Reunion şi în Djibouti, iar deschiderea unei a treia baze este în conformitate cu schimările Franţei în priorităţile strategice, subliniate în doua doctrină de securitate naţională, numită Cartea Albă, pe care preşedintele Nicolas Sarkozy a introdus-o vara trecută.



Antena3.ro

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close