Franţa va închide cea mai veche centrală nucleară din ţară

de G.S.    |    21 Iul 2013   •   17:19
Franţa va închide cea mai veche centrală nucleară din ţară Foto: presstv.com
Franţa va închide în 2016 centrala nucleară de la Fessenheim, cea mai veche din ţară, a confirmat noul ministru francez al Mediului, Philippe Martin, informează agenţia EFE, conform Agerpres.
 
Într-un interviu publicat duminică de săptămânalul 'Le Journal du Dimanche', ministrul Mediului a încdercat să înlăture dubiile privind viitorul acestei centrale din nord-estul ţării, care şi-a început activitatea în 1978 şi pe care intenţionează să o închisă în 2016 sau 2017. 
 
'Am o misiune. Voi închide Fessenheim până la 31 decembrie 2016', a declarat Martin, care astfel va respecta promisiunea făcută în campania electorală de preşedintele socialist Francois Hollande. 
 
Din 19 centrale nucleare care funcţionează în Franţa, Executivul socialist -care guvernează în coaliţie cu ecologiştii- va închide doar Fessenheim, deşi şi-a luat angajamentul de a reduce cota energiei nucleare în producţia totală de energie a Franţei de la 75% în prezent, la 50 % în 2025. 
 
La începutul lunii, centrala de la Fessenheim a avut o problemă 'fără consecinţe' cu o valvă a reactorului numărul doi. 
 
În aprilie, Autoritatea pentru Securitate Nucleară din Franţa (ASN) a impus condiţii suplimentare de securitatea pentru ca acest reactor să poată fi exploatat în continuare. 
 
ASN a cerut atunci companiei energetice EDF ca înainte de decembrie 2013 să crească rezistenţa structurilor sale pentru a evita ca, în caz de accident grav, să se rupă învelişul exterior şi să permită scurgerea de material radioactiv, precum şi instalarea unui sistem de răcire suplimentar de urgenţă.
 

x close