Antena 3 CNN Externe Franţa va vinde nave de război Rusiei

Franţa va vinde nave de război Rusiei

Franţa va vinde nave de război Rusiei
Sursa foto: mistral
09 Feb 2010   •   03:45

Franţa a acceptat să vândă nave de război de clasa Mistral Rusiei, a anunţat un oficial francez, în pofida preocupării exprimată de Georgia şi alte state.
Rusi dorea să cumpere transportatorul de elicoptere de 21.300 de tone de la Franţa pentru a moderniza echipamentul său, care s-a dovedit a fi învechit în războiul contra Georgiei în 2008.
"Franţa a acceptat să vândă o navă Mistral Rusiei," a precizat un oficial al Ministerului Apărării de la Paris.

Franţa, care aparţine de NATO, a provocat îngrijorarea printre membrii alianţei pentru dorinţa de a vinde tehnologie avansată Rusiei ce ar putea fi folosită în confruntare cu forţele sale sau ale aliaţilor.
Câţiva din vecinii Rusiei şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea. Lituania a scris Franţei în noiembrie cerând clarificări ale situaţiei şi detalii despre muniţia de pe navă.



Mistral, a companiei navale franceze DCNS şi estimată la un cost de 300-500 milioane de euro, este o navă de asalt capabilă să transporte elicoptere, trupe, vehicule blindate, tancuri.
În timpul războiului cu Georgia, lansat pentru a respinge tentativa Tbilisiului de a relipi Osetia de Sud, Rusia a încercat să preia controlul coastei Mării Negre, unde apăruseră navele de război ale NATO.
Rusia a declarat că s-ar putea deplasa mai rapid în Marea Neagră dacă ar avea în dotare o navă Mistral.
Secretarul american al Apărării Robert Gates a declarat oficialilor francezi că este preocupat de planurile lor de a vinde nava Rusiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close