Friedrich: Voi cere la Bruxelles restricţionarea revenirii în Germania a cetăţenilor UE trimişi acasă

de A.M.P    |    04 Mar 2013   •   15:20
Friedrich: Voi cere la Bruxelles restricţionarea revenirii în Germania a cetăţenilor UE trimişi acasă Foto: fxtimes.com

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, afirmă în interviul pentru Spiegel că va cere la Bruxelles restricţionarea dreptului de revenire în Germania pentru cetăţenii europeni trimişi înapoi în ţările de origine, în contextul discuţiei despre "imigraţia sărăciei din România şi Bulgaria", informează Mediafax.
   
"Dreptul la liberă circulaţie înseamnă că orice cetăţean al UE se poate stabili în orice ţară membră, dacă lucrează sau studiază acolo. Orice cetăţean UE care îndeplineşte aceste condiţii, este binevenit la noi. Însă cine vine doar ca să încaseze beneficiile sociale şi abuzează de dreptul la libera circulaţie, trebuie împiedicat de la aceasta cu eficienţă", a afirmat ministrul federal.
   
Membru al CSU, ramura bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, Friedrich a fost întrebat de Spiegel despre plângerile primarilor din unele oraşe germane privind înmulţirea "imigraţiei sărăciei" după ianuarie 2014, momentul ridicării restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari.
   
Ministrul german a arătat că vrea să înăsprească sancţiunile pentru cei care încearcă să fraudeze sistemul german de beneficii sociale, care sunt, potrivit acestuia, cele mai mari din UE, iar pentru îndeplinirea acestei măsuri va face lobby la Bruxelles.
   
"Comisia Europeană trebuie să se asigure de faptul că România şi Bulgaria chiar folosesc pentru oameni mijloacele care le-au fost puse la dispoziţie. Dincolo de asta, vreau să înăspresc sancţiunile pentru încercarea de fraudă socială. Aceasta s-ar putea concretiza prin restricţionarea dreptului de revenire pentru aceia pe care care i-am trimis înapoi. Voi face lobby la Bruxelles pentru această măsură. Nu se poate ca la un moment dat oamenii din toată Europa să se pună la drum cu motto-ul: ?în Germania sunt cele mai mari asigurări sociale?", afirmă Friedrich.
   
La atenţionarea jurnalistului de la Spiegel că din partea Comisiei va primi puţin entuziasm cu privire la această măsură, având în vedere garantarea de Tratatele UE a dreptului de liberă circulaţie, Friedrich a răspuns că nu mai este de acceptat atitudinea de la Bruxelles că "mai închidem un ochi, important este că UE creşte în continuare".
   
Spiegel arată şi că "atitudinea lipsită de compromis a Ministrului de Afaceri Interne Hans Peter Friedrich cu privire la adererarea Bulgariei şi României (la Schengen - n.r.) este susţinută de germani: conform unui sondaj de opinie două treimi din cetăţenii germani vor limitarea imigraţiei din ţările UE", iar "oraşe şi comune se plâng deja de supraaglomerare prin prea mulţi imigranţi".
   
Şi în Marea Britanie mai mulţi oficiali de nivel înalt, printre care premierul David Cameron şi ministrul de Externe, William Hague, au vorbit în ultimele zile despre blocarea accesului imigranţilor la beneficiile sociale, în contextul dezbaterii despre obligativitea la nivel european a ridicării tuturor restricţiilor de muncă de la 1 ianuarie 2014 pentru români şi bulgari.
   

x close