Antena 3 CNN Externe Funeralii nationale pentru Colin Powell, primul secretar de stat afro-american

Funeralii nationale pentru Colin Powell, primul secretar de stat afro-american

Statele Unite au adus un omagiu generalului-diplomat Colin Powell, primul secretar de stat de culoare, în cursul unei ceremonii care a avut loc vineri, 5 noiembrie, la Washington. Fostul secretar american de stat Colin Powell, a murit în 18 octombrie, la vârsta de 84 de ani, din cauza complicațiilor date de COVID-19.

Funeralii nationale pentru Colin Powell, primul secretar de stat afro-american
Sursa foto: Getty Imaes
de Alexandra Ionescu    |    06 Noi 2021   •   13:31

La ceremonie au fost respectate măsurile de siguranță impuse de pandemia de COVID-19, instituite pentru a proteja sănătatea participanților în Catedrala care a mai găzduit funeraliile unor înalți oficiali și funcționari publici din Washington.

Alături de cuplul prezidenţial s-au aflat fostul preşedinte Barack Obama şi soţia sa Michelle, predecesorul său George W. Bush şi soţia sa Laura, precum şi fosta Primă-Doamnă şi fost secretar de stat Hillary Clinton. Soţul acesteia Bill Clinton, care a fost spitalizat recent pentru o infecţie, nu a fost prezent la ceremonie.

Colin Luther Powell s-a născut în data de 5 aprilie 1937 într-o familie de imigranți jamaicani din Bronx. Tatăl său era dispecer iar mama sa, țesătoare.

A absolvit City College la New York în 1958 cu o diplomă în Geologie. Ulterior, a dobândit un MBA la George Washington University în 1971 și a absolvit Colegiul Militar (National War College) în 1976.

A servit în două rânduri în Războiul din Vietnam, unde a fost rănit de o bombă a combatanților Viet Cong în 1963. În 1968 avea să fie rănit din nou, tot în Vietnam, de astă dată în urma prăbușirii unui elicopter. Powell s-a distins atunci, salvându-și doi camarazi.

Cariera sa militară a început în 1958 și s-a  încheiat în 1993, cu gradul de general. A fost multiplu decorat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Primele contacte cu politica mare încep în 1972, când lucrează, în cadrul unui program al Casei Albe, pentru directorul adjunct pentru gestiune și buget.

Îndeplinește mai multe funcții de comandă, intercalate cu demnități politice, în perioada 1976  - 1987.

În 1987 este numit consilier pentru Securitate Națională al președintelui SUA de atunci, Ronald Reagan.

În 1989 devine președintele Comitetului Șefilor de Stat Major iar în 1991 supervizează Operațiunea Furtună în deșert, prima intervenție a SUA în Irak, după cu trupele Bagdadului au invadat Kuweitul.

Susținător al lui George W. Bush, care îl va numit Secretar de Stat

După retragerea din armată îl susține pe George W. Bush la Convenția Republicană din iulie 2000. După victoria în alegerile prezidențiale, Bush îl va numi Secretar de Stat.

În decembrie 2003, după ce convinge Consiliul de Securitate ONU că Irakul are arme de distrugere în masă  - susținere care ulterior s-a dovedit falsă  - Colin Powell este operat de cancer la prostată.

Demisionează din funcția de Secretar de Stat în noiembrie 2004.

În 2007, începe să critice deschis decizia administrației Bush (la fundamentarea căreia a contribuit) de a porni al doilea Război în Irak.

După insurgența de la Capitoliu, declară public că nu se mai consideră republican

Îl susține pe Barack Obama în campania din 2008 după care istoria recentă consemnează puține evenimente sau oportunități publice legate de numele său.

În ianuarie 2021, în urma insurecției de la Capitoliu, Powell a spus că nu se mai consideră republican.

A fost căsătorit cu Alma Vivian Powell din 1962 până în ultima sa zi. A fost tată a trei copii, Annemarie, Linda and Michael

×
Subiecte în articol: Colin Powell funeralii secretar de stat SUA
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close